Váratlan hír jött a nyugdíjasoknak, sok pénzről van szó

Váratlan hír jött a nyugdíjasoknak, sok pénzről van szó

Váratlan hír jött a nyugdíjasoknak, sok pénzről van szó – Az idősek számára mindig fontosak a nyugdíjjal kapcsolatos hírek, különösen most, hogy az árak emelkedése miatt sokaknak növekszik a megélhetési költsége.
Jó hír lehet azonban azok számára, akik 2024-ben döntenek a 2023-ban történő nyugdíj-megállapítás mellett, mivel van lehetőség hat hónapra visszamenőleg több havi nyugdíj összegének megkapására.

Az ado.hu beszámolója szerint a lehetőség akkor áll fenn, ha az érintettek jogosultsági feltételei már a korábbi időpontban, 2023-ban is teljesültek. A feltételek közé tartozik az életkor betöltése és a szükséges szolgálati idő.


Visszamenőleg egy összegben megkapni a több havi nyugdíjat

Amennyiben nincs jelentős különbség a két év nyugdíj összege között, akkor érdemes élvezni a lehetőséget, és visszamenőleg egy összegben megkapni a több havi nyugdíjat. Fontos azonban figyelemmel kísérni a határidőket, mivel az előző évre vonatkozó igénylést csak június végéig lehet benyújtani.

Az időpontok tekintetében több lehetőség is adódhat. Ha valaki 2023-ban vonult nyugdíjba, a nyugellátás összege a 2023. évi szabályok szerint kerül kiszámításra. Ezzel együtt részesülnek a 2024-es nyugdíjemelésben és a tizenharmadik havi nyugdíj 2024-ben esedékes összegében is.Azonban, ha a jogosultság már 2023-ban bekövetkezett, de az igénylést elhalasztjuk 2024-re, a nyugdíj összegét a 2024-es számítási szabályok alapján határozzák meg.

Ez azt jelenti, hogy minden megváltozik, és csak 2025-ben részesülünk az éves nyugdíjemelésben. A tizenharmadik havi nyugdíjat is csak 2025-ben kapjuk meg.A jelenlegi magyar szabályok szerint 2023-ban az 1958-ban születettek érik el a nyugdíjkorhatárt, míg 2024-ben az 1959-ben születettek következnek. A döntések meghozatala előtt mindenkinek érdemes alaposan megfontolnia a lehetőségeit és a saját élethelyzetét, hogy a legkedvezőbb döntést hozhassa meg.

error: Content is protected !!