Nyugdíjasok figyelem – Februártól ez is ingyenes lett minden 65 év felettinek!

Nyugdíjemelés ősszel

Nyugdíjasok figyelem – Februártól ez is ingyenes lett minden 65 év felettinek!

Nyugdíjasok figyelem – Februártól ez is ingyenes lett minden 65 év felettinek!  Februártól nyugdíj előtakarékossági célból is vásárolható állampapír a Magyar Államkincstárnál – derül ki a kincstár közleményéből.

( Friss hírek )


Február 2-án indul a Kincstári nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) szolgáltatása a forint alapú állampapírba fektetett nyugdíj előtakarékosságra.

A NYESZ bevezetésének célja elsősorban az öngondoskodás legbiztonságosabb módjának, azaz az állampapírban történő megtakarítási lehetőségek szélesítése. A számlanyitás feltétele, hogy az ügyfél már rendelkezzen értékpapírszámlával a Kincstárban.

A NYESZ online azonnal megnyitható lesz ügyfélkapun keresztül, valamint személyesen a Kincstár állampapír értékesítési ügyfélszolgálatain.Elsőnek minimum 5.000 forint befizetést kell teljesítenie

Az előtakarékoskodónak a számlanyitást megelőzően 5.000 forint befizetést kell teljesítenie a fő értékpapírszámlájára. A befizetés után  a nyugdíj-előtakarékossági számla Ügyfélkapun keresztül nyitható meg, ezt követően a Webkincstáron és Mobilkincstáron keresztül is intézheti megtakarításait az ügyfél.  Aki ilyen módon takarékoskodik, személyi jövedelemadó-visszatérítésre is jogosult lesz, amelynek mértéke az adóévben teljesített befizetéseinek 20%-a, de maximum 100.000,-Ft. Az adó-visszatérítést a NAV a nyugdíj-előtakarékossági számlára utalja, ahol az összeg további állampapír-vásárlásra lesz használható. A NYESZ-t bárkinek érdemes lesz nyitni, aki ki tudja használni a 20%-os adó-visszatérítést és 10 évig a számlán tudja hagyni a megtakarítását (az adómentes pénzkivétel feltétele emellett a nyugdíjba vonulás is).Ha többféle nyugdíj-megtakarítása is van egy ügyfélnek (tehát például Nyugdíjbiztosítás és NYESZ, vagy Önkéntes Nyugdíjpénztár és NYESZ), akkor a maximálisan visszaigényelhető összeg ezen nyugdíjcélú megtakarításokra összesen évi 280.000 Ft.

A kincstári NYESZ-re valamennyi lakossági ügyfél által vásárolható forint alapú állampapír megvásárolható. A NYESZ-en a befektetés folyamatosan gyarapítható, a befizetések gyakoriságát az ügyfél dönti el – zárul a közlemény.A NYESZ a legkevésbé népszerű nyugdíjcélú megtakarítási termék, az MNB statisztikái szerint az életbiztosításokban (ezeknek egy részét képezi a nyugdíjbiztosítások) lévő díjtartalékok a legmagasabbak, de nem sokkal lemaradva követi az önkéntes nyugdíjpénztárak által kezelt vagyon, míg NYESZ-en ennek alig ötödét tartják a magyarok.
A szerződésszámot tekintve az önkéntes kasszákban van a legtöbb tag, a három nyugdíjcélú megtakarítási forma közül azonban egyedül a nyugdíjbiztosítások száma tudott nőni tavalyhoz képest, az önkéntes pénztárak taglétszámában és a NYESZ-es számlák számában is visszaesést lehetett látni.

error: Content is protected !!