Szülők figyelem, alattomos betegség fertőz – Ha ezeket a tüneteket tapasztalja a gyermekén azonnal forduljon orvoshoz!

Szülők figyelem, alattomos betegség fertőz – Ha ezeket a tüneteket tapasztalja a gyermekén azonnal forduljon orvoshoz!

Szülők figyelem, alattomos betegség fertőz – Ha ezeket a tüneteket tapasztalja a gyermekén azonnal forduljon orvoshoz! Nem követi nyomon a lepkehimlő terjedését a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ. A betegség mostanában kezdett el terjedni az óvodákban, egyre több esetet jelentenek a gyermekorvosok. Az NNGYK szerint a betegség enyhe lefolyású, sokszor tünetmentes, és általában kezelés nélkül is gyógyul.

( További friss híreink )A lepkehimlő nem tartozik a jelentendő fertőző betegségek körébe, ezért a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központhoz (NNGYK) nem monitorozza a terjedését – közölte a hatóság a Telex kérdésére. Korábban a Pénzcentrum is beszámolt róla, hogy a betegség terjedni kezdett a hazai óvodákban, egyre több esetet jelentenek a gyermekorvosok.

Most az NNGYK azt írta, a lepkehimlő egy enyhe lefolyású betegség, sokszor tünetmentes, és általában kezelés nélkül is gyógyul. A humán parvovírus B19 okozta fertőzés az 5-10 évesek körében a leggyakoribb, de előfordulhat felnőtteknél is. Azt javasolták, hogy a tünetek megjelenésekor (láz, hányinger, fejfájás, orrfolyás, arculcsapásra emlékeztető vörösség a két arcfélen, csipkeszerű kiütés) mindenképp forduljunk orvoshoz.


A betegség legjellemzőbb tünete a viszkető kiütés, ami elsősorban a két orcán jelentkezik, innen is kapta az elnevezését – a pirosodás egy pillangót formál. A megelőzés érdekében fontos a gyakori, gondos kézmosás, ha pedig valaki beteg, ne menjen közösségbe.

error: Content is protected !!