Otthonfelújítási támogatás 2024 – bejelentették, jön az új program amiben milliókat kapnak a családok!

Otthonfelújítási támogatás 2024-ben

Otthonfelújítási támogatás 2024 – bejelentették, jön az új program amiben milliókat kapnak a családok!

Otthonfelújítási támogatás 2024 – bejelentették, jön az új program amiben milliókat kapnak a családok! Hosszas huzavona és egy Kormányinfón elhangzott, cáfolatként is értelmezhető nyilatkozat után ismét több oldalról megerősítették lapunknak: jön az otthonfelújítási támogatás újabb verziója. A részletek nem ismertek, de szakmai szervezetek már csak a hivatalos bejelentésre várnak.

LEGFRISSEBB HÍREK

A szakértők elmondták, hogy mire lehet számítani.
Ahogy korábban exkluzívan az Index beszámolt róla: új köntösbe bújva tér vissza a korábban nagyon népszerű, 2022. december 31-gyel kivezetett otthonfelújítási támogatási program. Akkor azt írtuk, hogy akár már az idei első negyedévben rajtolhat, ami – a csok plusz kísérőjeként – gyakorlatilag ráerősít a lakhatási körülmények javítását célzó törekvésekre.

Értesülésünket kormányzati oldalról is megerősítették írja az index, mondván: valóban készül a támogatás, ám kidolgozása még kezdeti szakaszban van. A január 18-i Kormányinfón megkérdeztük a Miniszterelnökséget vezető minisztert, milyen szakaszban van a program. Gulyás Gergely úgy válaszolt, hogy az otthonfelújítási programról egyelőre nem született döntés, „minden létező otthonteremtést segítő programot bejelentettek már”. Ebből tehát arra lehetett következtetni, hogy mégsem veszi kezdetét a támogatási program második szakasza.Iparági forrásaink azonban ismét megerősítették, hogy a program nemhogy készülőben van, de lassan csőre is töltik. És bár részleteket nem árultak el, kormányzati forrásaink is leszögezték: valóban készülőben van az otthonfelújítási program 2.0, amit hamarosan be is jelenthetnek.

Finomhangolni kell – Otthonfelújítási támogatás 2024

A 2022 végén kifutott program óriási siker volt. Vissza nem térítendő támogatás formájában futott az alábbiak szerint:

  • A támogatást azok a házaspárok, élettársak vagy egyszülős családok vehették igénybe, akik legalább egy gyermeket nevelnek – a várandósság 12. hetétől 25 éves korig.
  • A támogatás összege a számlával igazolt felújítási költségek 50 százaléka, de legfeljebb 3 millió forint lehetett. Ebben az anyagköltség, illetve a vállalkozói díj fele-fele arányban szerepelhetett.
  • A támogatás szinte minden, otthonfelújítással, korszerűsítéssel kapcsolatos munkára igényelhető volt. A felújítással kapcsolatos számlákat össze kellett gyűjteni, és a munka befejezését követő 60 napon belül kellett a Magyar Államkincstárhoz eljuttatni.
  • A kamattámogatott otthonfelújítási kölcsönt azok számára hozták létre, akik nem tudták önerőből finanszírozni a felújítás költségeit. Márpedig ez szükséges, mivel egy utólagos támogatásról volt szó a benyújtott számlák ellenében. Az otthonfelújítási kölcsön keretében maximum 6 millió forint volt igényelhető, legfeljebb 10 évre, maximum 3 százalékos kamattal. A kamattámogatást az állam a kölcsön teljes futamidejére, tehát legfeljebb 10 évre nyújtotta.
Beépítik az energiahatékonysági előírásokat

A szakma szerint az irány jó volt, ám finomhangolásra van szükség. Szakemberek arra számítottak, hogy a nagyvárosi csok helyére belépő támogatási forma követelményeibe – vagyis a csok pluszba – beépítik az energiahatékonysági előírásokat. Szerintük ugyanis a otthonteremtési támogatási program 1.0 mérlegének negatív oldalára – számos pozitív mellett – az írható fel a legvastagabb tollal, hogy bármire felhasználható volt, ami akár csak „szőrmentén” érintette a felújítást.

Ez végül nem így lett, ezért szerintük a finomhangolt támogatási programot leginkább az energiahatékonyságot célzó beruházásokra kellene fordítani, valamint vissza nem térítendő támogatás helyett kamattámogatott hitel formájában javasolják piacra dobni az otthonfelújítási támogatás 2.0-t.

A szövetség rámutatott annak fontosságára, hogy az új építések eleve energiahatékony kivitelezése, valamint a már meglévő ingatlanok hatékonyságát célzó korszerűsítés egyenlő bánásmódot kapjon a támogatási programban.Hamarosan eldördülhet a startpisztoly

Az ÉVOSZ legkésőbb márciusra várja a támogatás finomhangolások mellett történő újraindulásának bejelentését – erősítette meg a szövetség az Indexnek, hozzátéve: a program szakmai kidolgozása befejeződött, valamint a kellő forrás is rendelkezésre áll. Az ÉVOSZ arra számít, hogy minimum 150 milliárd forint keretet raknak a program mögé.

A támogatási forma fontossága nehezen kérdőjelezhető meg. Az egymás mellett gödröket ásó, és onnan ki nem látó építőipar, valamint ingatlanpiac számára is mentőövet jelenthet a program (ahogy a csok plusz is). Azonban célszerű lehet elejét venni az elszálló áraknak, mivel a támogatás hatására felfutó kereslet újabb ingatlan-, valamint építőanyagár-emelkedést vonhat maga után, ahogy ezt korábban is láttuk.

Kapcsolódó cikk >>>

error: Content is protected !!