Meghúzták a vészharangot – Újabb megszorításokat vezet be az Orbán-kormány!

Meghúzták a vészharangot – Újabb megszorításokat vezet be az Orbán-kormány!

Meghúzták a vészharangot – Újabb megszorításokat vezet be az Orbán-kormány! Nem múlt el az infláció visszatérésének veszélye – erről beszéltek a híradónknak nyilatkozó közgazdászok. Róna Péter szerint egy három-négy százalékos gazdasági növekedés mellett 8-9 százalékos infláció borítékolható. Bod Péter Ákos pedig úgy látja, az év második felében megszorítások bevezetésére kényszerül majd a kormány. A vállalkozói szektor bár bizakodó, csökkent a tartalékokkal rendelkező cégek száma.
( Friss hírek )

„2023-ban a magyar emberek bebizonyították, hogy a magyar gazdaság európai uniós pénzek nélkül is válságálló, a legnehezebb periódusokon is túl tud jutni” – a miniszterelnök szerint a nagyon nehéz tavalyi év után, 2024-ben a gazdasági növekedés tekintetében szép jövő előtt állunk.

„Én úgy látom, hogy az infláció visszaemelkedésének veszélye Magyarországon minimális, én ezért inkább azt tartom kérdésesnek, hogy az elgondolt ütemben tudjuk-e növelni a gazdaság teljesítményét, és a jegybank képes lesz-e a maga által elgondolt ütemben csökkenteni a kamatokat” – mondta Orbán Viktor korábban.Az inflációs veszély egyáltalán nem múlt el

Az alacsonyabb hitelkamatok pedig a miniszterelnök által vizionált gazdasági növekedés feltételei, viszont Bod Péter Ákos úgy látja, az inflációs veszély egyáltalán nem múlt el, és mivel a forint külső-belső folyamatok miatt törékeny, ráadásul a költségvetés sincsen rendben, ezért a magasan tartott kamat a jegybank szükséges védekezési eszköze kell legyen.

„Politikai állítás van, ami a választásokig ki fog tartani, de elég valószínűnek tartom, hogy az inflációs helyzet és a költségvetési helyzet további esetleges romlása miatt az év derekán megint be kell avatkozni a költségvetésbe. Amit most a miniszterelnök mondott, az egy évnyitó, kicsit optimista és a felelősséget máshová pakoló beszéd, de nem hiszem, hogy ez fogja meghatározni az egész éves gazdaságpolitikát”

– vélekedett Bod Péter Ákos. A jegybank korábbi elnöke úgy látja: megszorításra is lehet számítani, de ezt nem így fogják hívni.

Róna Péter szerint a 2023-as év bebizonyította, hogy uniós pénzek nélkül a magyar nemzetgazdaság nem életképes. Úgy látja, hogy a tavalyi év a gazdaság zsugorodását és a vásárlóerő-paritás drámai romlását hozta.

„A gazdasági növekedést a magyar nemzetgazdaság jelenlegi állapotában csak az infláció visszatérésével tudja realizálni. Tehát, ha ilyen három-négy százalékos növekedésről beszélünk, amiről ő és Nagy Márton beszél, akkor 8-9 százalékos infláció borítékolható” – mondta a közgazdász.A gazdasági növekedés egyik pillére a vállalkozó szektor, amely a VOSZ főtitkára szerint is nagyon nehéz éven van túl. A legfrissebb VOSZ Barométer szerint viszont a vállalkozások óvatosan optimisták. A legnagyobb kihívás ugyanakkor továbbra is az infláció féken tartása.

„A második, harmadik, vagy talán az első helyen is most már a megrendelések elmaradása, a kereslet elmaradása érzékelhető legnagyobb problémaként a vállalkozások körében, amelyre fontos reakció az infláció további csökkentése, hiszen ez a fogyasztást és a reálbéreket is növeli” – mondta Perlusz László. Hozzátette: a tartalékokkal rendelkező cégek száma csökkent, van olyan, ahol nem, hogy egy-két hétre, hanem egyáltalán nincs forrás egy újabb válság túléléséhez.error: Content is protected !!