Novemberre csökken az infláció, és jöhet a plusz pénz a nyugdíjasoknak!

Novemberre csökken az infláció, és jöhet a plusz pénz a nyugdíjasoknak!

Infláció

Novemberre csökken az infláció, és jöhet a plusz pénz a nyugdíjasoknak! A legfontosabb cél, hogy egy számjegyűre csökkentsük idén az inflációt, ez továbbra is reális cél – mondta Gulyás Gergely. Nagyon valószínű, hogy novemberben már egy számjegyű infláció lesz. De azért aggasztó jelek is vannak. A benzinár magasabb, mint korábban volt. Ennek elsődleges oka, hogy Ukrajna több, mint háromszorosára emelte a vezetékes olaj tranzitdíját. Szeretne a kormány tárgyalni ennek csökkentéséről. De alternatív beszerzési források felkutatása is zajlik.Az infláció letörése érdekében a Gazdasági Versenyhivatal is ágazati vizsgálatokat végez. De az online árfigyelő is jól teljesít. Már 4 perc 20 mp-et töltenek átlagosan az oldalon. Több, mint 1,2 millió ember kereste már fel az árfigyelőt. Valós versenyt indított el, a fenn lévő 62 termékből 55-ben csökkentek az árak átlagosan hét százalékkal.

Az élelmiszerinfláció több mint felével csökkent már a legmagasabb értékéhez képest.A kötelező akciózás kapcsán már 72 millió forint bírságot szabtak ki. A multik nem nyerészkedhetnek a magyar emberek rovására – tette hozzá Szentkirályi Alexandra, kormányszóvivő.

Novemberre csökken az infláció, és jöhet a plusz pénz a nyugdíjasoknak!

A KSH számításai szerint 2023. augusztusban 16,4 százalékos volt a fogyasztói árak éves emelkedése, illetve januártól augusztusig terjedő időszakban az összes háztartást figyelembe véve átlagosan 22, a nyugdíjas háztartások körében 23,3 százalék volt a drágulás mértéke. Ez az adat azért lehet most különösen fontos a magyar nyugdíjasok számára, mert a 1997. évi LXXXI. törvény a társadalombiztosítási nyugellátásról kimondja, hogy a nyugdíjemelésnél a fogyasztói árak „növekedésének – a tárgyév első nyolc hónapjának tényadatára alapozott – várható mértékét” kell figyelembe venni, amennyiben az több, mint az év elején meghatározott arány. Mivel 2023 januárjában 15%-os emelést hajtottak végre, így novemberben a KSH adat (23,3%) alapján további 8,3 százalékpontos emelés is jöhetne. Azonban mivel az éves infláció várhatóan még jelentőse csökken majd az év végéig, így a hivatalos becslés minden bizonnyal ennél kisebb lesz. Nagyjából 3 százalék a szakértők szerint.

Mekkora lehet az emelés mértéke?

2023 januárjában az öregségi nyugellátás átlagos összege 208 168 forint volt, ebben már benne van az 15 százalékos éves emelés. 2023-tól a KSH havonta közli az átlagos öregségi nyugellátás aktuális havi átlag- és mediánösszegét. Az utolsó friss adatok szerint az öregségi nyugdíj átlagos összege 210 146 forint volt júliusban, a medián 186 195 forint volt. Ha a kormány a január-augusztusi inflációs mutató és az év eleji emelés különbözetével, vagyis 8,3 százalékkal emelné meg a nyugdíjakat novemberben, akkor az átlagnyugdíj 227 ezer forintra emelkedhetne, 17 ezer forinttal kapnának többet havonta az idősek.

Friss  ❗Nyugdíjasok figyelem❗ Jó hírt kapott több millió magyar nyugdíjas! Ma reggel tették közzé! ITT vannak a PONTOS nyugdíjkorrekciós összegek! Lesz ám meglepetés:
error: Content is protected !!