2024 Július 16-tól bevezetik Magyarországon! Ennek sokan nem örülnek majd, MOST ÉRKEZETT!

2024 Július 16-tól bevezetik Magyarországon! Ennek sokan nem örülnek majd, MOST ÉRKEZETT!

2024 Július 16-tól bevezetik Magyarországon! Ennek sokan nem örülnek majd, MOST ÉRKEZETT!Egy májusi törvénymódosítás írja elő, hogy július 16-tól kötelező felelősségbiztosítást kell kötni különböző „elektromobilitási eszközökre”, például az elektromos rollerekre és segway-ekre. 

Hitel fórum
Nem minden ilyen eszköz érintett: csak akkor kell kötelező biztosítást kötni, ha

  • a 25 kiló alatti jármű tervezési sebessége meghaladja a 25/km órát,
  • vagy egy 25 kilónál nehezebb eszköz tervezési sebessége meghaladja a 14 km/órát.

Az elektromos kerékpárokra nem kötelező biztosítást kötni.

A Magyar Biztosítók Szövetsége az érthetőség kedvéért készített egy ábrát is arról, ami a törvénymódosításból kiolvasható:


Mire kell és mire nem kell fizetni

Mire kell és mire nem kell fizetni Fotó: MABISZ

Felhívták a figyelmet arra, hogy az üzemben tartó felelőssége ellenőrizni a jármű nettó tömegét és a tervezési sebességét. Miután ezeken az eszközökön nincs rendszám, a mindenkori használó is üzemben tartónak számít.Megjelentek a biztosítók ajánlatai, ezeket a Grantis tanácsadó cég szedte össze:

Az ajánlatok
Az ajánlatok Fotó: Grantis

A Grantis azt írta, a biztosítók nincsenek könnyű helyzetben, mert úgy kellett meghatározniuk a díjtarifákat, hogy a törvénymódosításhoz kapcsolódó minisztériumi rendelet még hiányzik, így nem tudni, pontosan milyen járművekre kell alkalmazni az új szabályt. A biztosítók egy része ezért az „egyéb” kategóriában kezeli ezeket a járműveket. Az ide sorolt járművek biztosítási díja magas, és havonta kell fizetni.

error: Content is protected !!