Rendkívüli! Jönnek a KÖTELEZŐ szűrővizsgálatok – érinti a jogosítványokat is, erről jobb ha tudsz!

Rendkívüli! Jönnek a KÖTELEZŐ szűrővizsgálatok – érinti a jogosítványokat is, erről jobb ha tudsz!

Rendkívüli! Jönnek a KÖTELEZŐ szűrővizsgálatok – érinti a jogosítványokat is, erről jobb ha tudsz! Megjelent a betegségek megelőzéséről és a korai stádiumú felismerést szolgáló, új egészségügyi szűrővizsgálati rendszer elveiről készült koncepció a kormány weboldalán.

Az új rendszer célja, hogy hatékonyabban és szélesebb körben szűrje ki a betegségeket, és ezzel javítsa a lakosság egészségi állapotát.Újítások és fejlesztések a szűrővizsgálati rendszerben

Az új koncepció szerint számos fejlesztést és újítást vezetnek be:

 1. 1812-es Telefonos Ügyfélszolgálat Megerősítése: Az ügyfélszolgálat kapacitásának növelése, hogy hatékonyabb segítséget nyújtsanak a lakosság számára.
 2. Elektronikus Behívási és Visszahívási Rendszer: Az automatikus behívások és visszahívások bevezetése, hogy a szűrővizsgálatokra való jelentkezés és azok nyomon követése könnyebb és gyorsabb legyen.
 3. Emlőszűrő Hálózat Kiterjesztése: Az emlőszűrő programok kibővítése, hogy több nő juthasson hozzá ezekhez a fontos vizsgálatokhoz.
 4. Lakosság Ösztönzése: Fokozott figyelem irányul arra, hogy minél több ember vegyen részt a kötelező szűrővizsgálatokon.

Szélesebb körű szűrővizsgálatok

A koncepció egyik fő célja, hogy a lakosság minél nagyobb hányada vegyen részt a szűréseken. Ennek érdekében több újítást is bevezetnek:

 • Méhnyakrák-szűrés: A 25-28 éves korosztály számára továbbra is citológiai vizsgálatokat végeznek, de a 30-65 éves korosztály számára már humán papillomavírus (HPV) alapú szűrést is bevezetnek.
 • Emlőszűrés: Az eddigi 45-65 éves korosztály helyett már 40-70 éves kor között küldenek behívót.
 • Vastagbél-szűrés: Évente 1,3 millió embert szeretnének elérni ezzel a szűréssel.Új orvosi vizsgálatok

A rendszer további újításokat is tartalmaz:

 • Felnőttkori Alap Egészségügyi Státusz Meghatározása 21 Évesen: Ettől kezdve 40 éves korig folyamatos kardiovaszkuláris szűréseket terveznek, amelyeket 64 éves korig folytatnak, kiegészítve további vizsgálatokkal:
  • Mini doppler vizsgálat
  • Évenkénti tüdőszűrés
  • Fogászati onkológiai szűrés
 • Vesebetegség Szűrése: A magasabb kockázatú betegek esetében kétévente vizeletvizsgálatokat terveznek.

Az orvos-beteg találkozások során lehetőség nyílik alkalomszerű szűrésekre is, amelyek fizikális vizsgálatok mellett kockázatfelméréseket is tartalmazhatnak.

Magyarországon a rák és a szívbetegség vezető halálokok közé tartoznak. A szűrővizsgálatok célja, hogy időben felismerjék ezeket a betegségeket, ezáltal növelve a megnyerhető életévek számát és az egészségben eltöltött élettartamot.A rendszeres szűrések bevezetésével és szélesebb körű elterjesztésével jelentősen javulhat az ország lakosságának egészségi állapota.

Az új egészségügyi szűrővizsgálati rendszer bevezetésével a kormány célja egy olyan megelőző egészségügyi rendszer kialakítása, amely hosszú távon hozzájárul a magyar lakosság egészségének megőrzéséhez és javításához.

error: Content is protected !!