1 perce érkezett – Hivatalos bejelentés a Kormánytól, rendkívüli árstopot vezetnek be!

1 perce érkezett – Hivatalos bejelentés a Kormánytól, rendkívüli árstopot vezetnek be!

1 perce érkezett – Hivatalos bejelentés a Kormánytól, rendkívüli árstopot vezetnek be! Árstopot vezet be a kormány a lakossági bankszámlákra és -kártyákra – mondta el Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai rendkívüli Kormányinfón. Az intézkedést az indokolja, hogy a kormány a bankadó csökkentéséről tárgyalt, és illetékeket vetnek ki a bankszektor szereplőire.A kormány a múlt heti két ülésén is foglalkozott a háború jelenlegi állásával és hogy mit tud tenni a békéért – kezdte a hétfői rendkívüli Kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. A miniszter elmondta, hogy a miniszterelnök a magyar EU soros elnökség kezdetén békemissziót indított. A háborús felekkel való közvetlen párbeszéd nélkül béke nem érhető el – mondta el, hozzátéve, hogy a békéhez elsősorban a nagyhatalmak tudnak hozzájárulni. Magyarország minden olyan országgal szeretne kapcsolatban lenni, amely hozzájárulhat a békéhez – hangsúlyozta.

Nincs konkrét béketervünk – mondta Gulyás Gergely, szavai szerint ezt csak a felek közti egyeztetéssel lehet kidolgozni. A kormány a szerdai és vasárnapi ülésén háborúellenes akciótervről döntött. Ennek az akciótervnek több lépése van:  1.  szembe kívánnak szállni a háborúpárti propagandával, ezért kötelezik a pártokat és médiumokat a forrásaik átláthatóvá tételére. Az olyan külföldről érkező forrásokat visszautalják, melyek a háborúpárti propagadnát támogatják – mondta a miniszter.
  2. A kormány döntött arról is, hogy védelmi hozzájárulást kell fizetnie a multinacionális cégeknek, a bankszektornak és az energiacégeknek. A bankadó csökkentésről tárgyalt a kormány, azonban – Gulyás kiemelte – sok bank kihasználta az állampapír vásárlásra vonatkozó kiskaput. 2024-ben a bankadó mértéke nem változik, tranzakciós illeték mértékét megemelik és valutaátváltási illetéket vezetnek be. Azonban, hogy a bankok ne tudják ezt a lakosságra áthárítani, 2024-ben lakossági számlákra és kártyákra árstopot vezetnek be. A kiskereskedelmi különadót és más különadókat nem csökkentenek idén.
  3. Az üzemanyagárak kapcsán arról a kormány, hogy a továbbra is követi az árak alakulását és felszólítja a kereskedőket a régiós átlagárak alatt tartására. A héten a Nemzetgazdasági Minisztérium fog egyeztetni az üzemanyag-kereskedőkkel – mondta Gulyás Gergely a sajtó kérdésére válaszolva.

A védelmi hozzájárulást érintő rendeletek még a héten megjelennek és augusztustól lépnek érvénybe – mondta el Gulyás Gergely a kérdésekre válaszolva.

A miniszter beszélt a járatkésésekről is. Mint elmondta, a légiközlekedés valamennyi szereplőjétől – így a Hungarocontrolltól is – azt várják, dolgozzanak ki akciótervetakciótervet, tartsák fent a folyamatos utastájékoztatást.  Már most elindult 12 hatósági eljárás, melyek során kivizsgálják a járatkéséseket. Kilátásba helyezte, ha a helyzet nem rendeződik, akkor a jelentős késések esetében fogyasztóvédelmi bírságot vetnek ki a légi társaságokra.Vitályos Eszter kormányszóvivő bejelentette: haladékot kapnak azok a párok a babaváró hitel visszafizetésére, akik 2019. július 1-jétől 2021-ig vették fel a támogatást és nem született gyermekük. A visszafizetési határidő egységesen 2026. július 1-jéig hosszabbodik. A döntés háttere, hogy a koronavírus világjárvány sok család gyermekvállalási terveit felülírta.

A kormányszóvivő ismertette, hogy bővül az Egészségablak – az egykori EESZT-alkalmazás – szolgáltatási köra. Az applikáción keresztül lehetőség lesz időpontfoglalásra, különféle vizsgálatokra.

error: Content is protected !!