ÉVEK ÓTA NEM LÁTOTT HALÁLOS HIDEG TÉL KÖZELÍT EURÓPA FELÉ, EXTRÉM IDŐJÁRÁSRA KELL FELKÉSZÜLNI MAGYARORSZÁGON >>>

ÉVEK ÓTA NEM LÁTOTT HALÁLOS HIDEG TÉL KÖZELÍT EURÓPA FELÉ, EXTRÉM IDŐJÁRÁSRA KELL FELKÉSZÜLI >>>

EZ JÖHET AZ IDEI TÉLEN:

Kifejezetten hűvös télnek nézhetünk elébe a Severe Weather Europe előrejelzése szerint, a zord kilátások egyik vezető oka pedig nem más, mint a sarki örvény, amely idén lehúzódhat Európa délebbi részeire is. Természetesen nem kell egyből készpénznek venni a jóslatot mivel hosszútávú előrejelzésről van szó és egyelőre még sok a bizonytalanság.

Maga a sarki örvény (polar vortex) egy ciklon az Északi-sarkvidék felett, amelynek közepén egy nagy kiterjedésű, alacsony nyomású terület áll az alsó légköri rétegekben. Az ősz során egyre erősödő örvény az óramutató járásával ellentétes irányban forog, és gyakorlatilag úgy működik, mint egy hűtőszekrény ajtaja:

  • ha a ciklon gyorsan kering, a hideg levegőt megtartja a sarkok felett, megóvva a jégsapkákat az olvadástól és a délebbre eső területeket a fagyoktól;
  • ha viszont a ciklon gyengébben kering, a hideg levegő délebbre szabadul, a meleg levegő pedig északabbra is eljuthat.

Sarkvidéki hideg köszöntött egész Európára, ahol a szélsőséges időjárás következtében sok helyen megdőltek az évtizedes hidegrekordok, váltak járhatatlanná az utak, vagy maradt áram és melegvíz nélkül a lakosság egy része. A dermesztő hideg és fagy nem egy helyen emberéleteket is követelt, főleg hajléktalanok estek áldozatul.

Nem csak Magyarországon, a közép-kelet-európai térség több országában is tombolnak a mínuszok. Szlovákiában a szélsőséges időjárás következtében országszerte sok településen dőltek meg évtizedes hidegrekordok. A hatóságok szerint a legrégebbi rekord a korponai járásban lévő Gyűgy (Dudince) településen dőlt meg, ahol mínusz 29,8 Celsius fokot mértek. Ez ott legalább hatvan éve a leghidegebb idő volt. A hétvégén a leghidegebb időt az észak-szlovákiai Oravská Lesnán mérték, mínusz 35,2 fokot. A hétvége szélsőséges időjárási viszonyai között négy ember halt meg végzetes kihűlés következtében.

A rendkívül hideg időjárás Csehországban is hat áldozatot követelt, négyen Prágában, ketten pedig Morvaországban haltak meg. A legnagyobb fagyot – mínusz 34,6 Celsius fok – Nyugat-Csehországban a Sumava-hegységben mérték szombatról vasárnapra.

A szörnyű hideg Lengyelországot sem kímélte. A hétvégén újabb 12 ember halt meg a lengyelországi brutális hidegben, s az utóbbi napokban a zimankó ellen védekezve lakástüzekben is többen meghaltak. A rendkívüli fagyok és a szélcsend hatására fokozódó légszennyezettség miatt pedig több helyen szmogriadót hirdettek. Vasárnapra és hétfőre virradó éjjel Lengyelországban több helyen is mínusz 20 foknál is alacsonyabb volt a hőmérséklet, a szlovák határhoz közeli, kis-lengyelországi vajdaságbeli hegyi Jablonka községben pedig mínusz 37 fokra zuhant a hőmérséklet.

Románia egész területére fagyriadót adott ki a meteorológiai szolgálat hétfőn, az előrejelzés szerint az ország legnagyobb részén a nappali csúcshőmérséklet sem haladja meg a mínusz 10-15 fokot, a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet pedig az erdélyi medencében akár mínusz 29 fokig is süllyedhet. A pénteki hóvihar megbénította Délkelet-Románia közlekedését, lezárták az utakat, és a vasúti forgalmat is csak részlegesen sikerült újraindítani a térségben.

error: Content is protected !!