Rendkívüli bejelentés érkezett – Azonnali tiltást jelentettek be a hatóságok Magyarországon!

Rendkívüli bejelentés érkezett – Azonnali tiltást jelentettek be a hatóságok Magyarországon!

Rendkívüli bejelentés érkezett – Azonnali tiltást jelentettek be a hatóságok Magyarországon! A kánikula miatt az egész országban tűzgyújtási tilalmat rendelnek el 2024. július 11-től. Ettől az időponttól kezdve tilos tüzet gyújtani Magyarország erdőiben, vasút- és közútmenti fásításaiban, valamint a kijelölt tűzrakóhelyeken. A parlag- és gazégetés is tilos a fokozott tűzveszélyes időszak alatt – közölte a Nébih.
Az ország területén a kánikula következtében a tűzveszély jelentősen megnőtt a fás és száraz növényzettel borított területeken. Az aszály és a rendkívül száraz biomassza miatt már egy kisebb szél is gyorsan terjedő tüzeket okozhat, melyek akár 15-30 méteres lángmagasságú koronatüzekké is fejlődhetnek.

A tilalom ideje alatt tilos tüzet gyújtani a külterületi erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében, beleértve az interaktív tűzgyújtási tilalom térképen jelölt tűzrakóhelyeket, a vasút- és közútmenti fásításokat, továbbá a parlag- és gazégetést is.
A hatóságok javasolják, hogy a belterületeken is zárt égésterű eszközöket, elektromos vagy gázgrillt használjanak. Mivel a nyitott égésterű szén- vagy fatüzelés esetén az égő, izzó növényi részek (zsarátnokok) több száz méterre is elrepülhetnek, és meggyújthatják a növényzetet és egyéb éghető anyagokat, ezzel veszélyeztetve a növény- és állatvilágot, az emberi életet és az anyagi javakat.

Kapcsolódó:

15 éve nem látott hőség vár ránk, kiadták a legmagasabb riasztást is! Kötelező a pihenőidő!

error: Content is protected !!