Nyári szünet 2024 – hatalmas terhet kapnak a nyakukba a szülők, erre senki nem számított!

Nyári szünet 2024 – hatalmas terhet kapnak a nyakukba a szülők, erre senki nem számított!

Nyári szünet 2024 – hatalmas terhet kapnak a nyakukba a szülők, erre senki nem számított! A nyári vakáció előreláthatólag 2024. június 22-től szeptember 1-ig tart majd. A szünet utáni első tanítási nap 2024. szeptember 2. (hétfő) lesz.

Friss híreink

Hatalmas az áremelkedés a táborokban: A nyári táboroztatás kérdése évről évre komoly fejtörést okoz a szülők számára. Ma már az időpontok egyeztetése mellett egyéb fontos tényezőket is figyelembe kell venniük a táborválasztáskor: a Covid-járvány hatására felértékelődtek a biztonsággal kapcsolatos szempontok, a gazdasági válság pedig arra kényszeríti a szülőket, hogy alaposan vizsgálják meg, milyen szolgáltatást kapnak a pénzükért. Egyes táborok ára között akár tízszeres szorzó is lehet. Az újfajta technológiák és társadalmi trendek megjelenésével a gyerekek igényei is sokat változtak az elmúlt években.

A nyári táboroztatás évről évre egy komolyabb feladat a szülők számára. Ma már az időpontok egyeztetése mellett egyéb fontos tényezőket is figyelembe kell venniük: „Azt szoktuk mondani, hogy három nagyon fontos szempont van, ami alapján a szülők tábort választanak. Az első, hogy jól érezze magát a gyermek, miközben valami újat tanul. A második, hogy legyen – minden értelemben – biztonságban. Végül pedig, hogy a teljes folyamat – a jelentkezés leadásától a turnus után a tábori fotók nézegetéséig – minél kényelmesebb legyen a szülő számára is” – mondta az Indexnek Kittka András, a nyaranta több mint 2000 gyereket táboroztató Funside ügyvezetője.Egyszerre élmény és fejlődés

Az igények rekordsebességű változásával a nyári táborokkal szemben támasztott elvárások is átalakultak: továbbra is fontos, hogy a táborok egyszerre jelentsenek élményt és fejlődést a gyerekek számára, viszont ma már a személyre szabott és rugalmas megoldások is elengedhetetlenek. A Funside éppen ezért az idén több új foglalkozást vezetett be, mint az elmúlt 10 évben bármikor, így már 27 különböző téma közül választhatnak a náluk táborozók.

A hagyományos, sok éven keresztül favoritnak számító nyelv-, sport- és informatikatáborok mellett az elmúlt évek slágerei közé nőtte ki magát a főzés, a SUP és mindfulness, de újdonságként megjelent idén a digitális dizájn és grafika, valamint a zeneiproducer-képzés is, amely a fiatalok sokoldalú érdeklődéséről árulkodik. A fashion upcycling foglalkozás pedig arra keresi a választ, hogy a már nem használt, gyakran hulladékként végző ruhadarabokba hogyan lehet kézműves megoldásokkal új életet lehelni a fenntarthatóság jegyében.

„Az oktatás innovatív megközelítésével arra törekszünk, hogy a gyerekeket felkészítsük arra, miként boldogulhatnak egy folyamatosan változó világban. Emellett érzelmi és társas szükségleteiket is figyelembe kell venniük, ezért azon dolgozunk, hogy olyan táborozási élményt nyújtsunk, amely nemcsak a kíváncsiságukat és a tanulás iránti szenvedélyüket ébreszti fel, de a személyes fejlődésüket is elősegíti” – hangsúlyozza Kittka András.Fókuszban a mesterséges intelligencia

Az új trendek lehetőségeit, illetve kihívásait már a középiskolás, sőt az általános iskolás gyerekek is tapasztalják a maguk módján. Ehhez hozzájárul, hogy nagyon széles tömegek számára váltak elérhetővé és mindennapivá magas technológiát képviselő eszközök, de ugyanúgy a társadalmi trendek változása – úgymint a fenntarthatóság és a környezet óvása iránti igény – és a pandémia közvetett, utólagos hatásai is.

A fiatalok érdeklődése rendkívül gyorsan leköveti ezeket a változásokat, ám gyakran nem kapnak a környezetüktől adekvát válaszokat, így egyedül maradnak olyan kérdésekben is, mint például a mesterséges intelligencia (MI). Ezért fontos, hogy ezek ugyanilyen gyorsan meg tudjanak jelenni az oktatásban is, amire a nyári táborok kiváló lehetőséget biztosítanak – mutatott rá Kittka András.

A mesterséges intelligencia térnyerése a gyerekek elvárásaiban is megmutatkozik, ami messze túlmutat a hagyományos oktatás korlátain, és arra nyújt megoldást, hogy miként lehet az MI által működtetett szoftvereket etikus módon a mindennapi tanulmányok szolgálatába állítani

– tette hozzá a táborszakértő.

A mesterséges intelligencia elkerülhetetlenül része lesz a mindennapjainknak: nem évek múlva, hanem pillanatokon belül, ezért megkerülhetetlen a gyerekek edukálása az MI tudatos használatára. A különböző, MI-alapú applikációk használata hamarosan a munka világában is olyan alapkészségként fog megjelenni, mint mondjuk egy szövegszerkesztő használata, ezért a teljes absztinencia – egy bizonyos kor felett – inkább kontraproduktív.

Kütyükkel, vagy anélkül? Nyári szünet 2024 – hatalmas terhet kapnak a nyakukba a szülők, erre senki nem számított!

De vajon arra is figyelmet fordítanak a táborok, hogy a gyerekek minél több „kütyümentes” időt töltsenek el, az ezáltal felszabadult figyelmet magukra, társaikra, környezetükre fordítsák?Nem a tiltásban, a meggyőzésben hiszünk, mert akkor beszélhetünk belső motivációról, ha megértjük az okokat, és azonosulni tudunk a célokkal. Soha nem tiltottuk, hogy táborozóink mobilt és más digitális eszközöket hozzanak a táborba, ezt ezután sem fogjuk. A technológia része a mindennapi életünknek, tábori környezetben is eszköze lehet a szülő és gyermek közti kommunikációnak. Hiszünk abban, hogy a technológiának fontos szerepe van az oktatásban is – nap mint nap élvezzük ennek előnyeit, akár képzéseinkben, akár táborainkban

Hatalmas árolló melletti drágulás

2023 rekordévnek számított, csaknem 230 ezer gyerek vett részt valamilyen táborban a vakáció alatt. A februárban induló foglalási szezon dinamikája arra enged következtetni, hogy a tavalyi szint idén tartható, sőt akár túl is szárnyalható. Többek között erről is beszélt korábban az Index megkeresésére a Táborfigyelő gyermektábor-összehasonlító portál vezetője.

Ami az árakat illeti: a táboroztatók költségei idén is emelkednek – részben a gyermekétkeztetési, részben a bérleti és belépődíjak megugrása miatt –, így ezeket be kell építeniük az árakba. Emiatt mintegy 10-15 százalékos drágulásra kell számítani. 2024-ben egy

  • napközis tábor átlagosan 50 ezer forint,
  • egy ottalvós átlagosan 70-85 ezer forint körül alakul.

Az árolló ugyanakkor most is széles, van ottalvós idegen nyelvi tábor 42 ezer forintért, de akár 350 ezer forintos összegekbe is bele lehet futni, így a különbség esetenként tízszeres is lehet.
Hasonló húrokat pendített meg árakat firtató kérdésünkre a Funside is.

A tavalyi nagyobb, kényszerű áremelkedések után idén kisebb és változó mértékű volt az tábori infláció. Vannak jelentősebb növekedések egyes piaci szereplőknél, mi azonban el tudtuk érni, hogy – helyszínektől függően – maximum 10 százalékkal nőttek az áraink, de van olyan táborunk, ahol idén is a tavalyival megegyező áron lehet részt venni

– mondta Kittka András.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a hazai táborpiac rászorultsági szempontokat is figyelembe vesz-e, hiszen nagyon sok magyar családnak az 50 ezer forint előteremtése is komoly nehézségekbe ütközik, vagy egyenesen lehetetlen.

Az ügyvezető rámutatott: a szociális alapú, állami táboroktól egészen a nagyon magas minőséget képviselő programokig széles a kínálat a szülők számára. A Funside-nál a saját költségű táborok mellett karitatív programok is elérhetők, kifejezetten hátrányos helyzetű gyerekek számára, együttműködésben más szervezetekkel.

Nyári szünet 2024-ben: mikor lesz és meddig tart a nyári szünet idén? Fontos változás!

error: Content is protected !!