Most jön a feketeleves a Magyaroknak – Rengeteg magyar család kerül most bajba anyagilag!

Most jön a feketeleves a Magyaroknak – Rengeteg magyar család kerül most bajba anyagilag!

Most jön a feketeleves a Magyaroknak – Rengeteg magyar család kerül most bajba anyagilag! A Magyar Lízingszövetség legfrissebb sajtóeseményén kiderült, hogy az utóbbi időszakban jelentősen csökkent a hazai beruházási kedv, és ezáltal a vállalkozások és a háztartások likviditási helyzete is romlott.

( Napi friss hírek )

A szövetség szerint szinte minden szegmensben érzékelhető egy vásárlói kivárás, ami akadályozhatja a gazdasági növekedést.A 2023-as év adatai alapján azonban a lízingszövetség tagjai növekedést tudtak elérni a megkötött lízingszerződések számában és a kihelyezések összegében is, ami hosszú évek óta nem történt meg.

Ennek egyik fő oka a javuló kamatkörnyezet volt. A kamatszintek csökkenése, különösen a tavalyi év utolsó negyedévében, jelentősen hozzájárult a lízingpiac élénküléséhez.

Azonban a szövetség óvatosan tekint a közeljövőre, és stagnálást vár a finanszírozott összegek és a szerződések számában a 2024-es év első negyedévében.

Kivételt képezhetnek a retail autók, amelyeknél a megnövekedett készletek és a folyamatos akciók fenntarthatják az eladásokat, ezzel növelve a lízing penetrációt is.A Magyar Lízingszövetség szerint a vállalkozások és magánszemélyek egyre inkább kivárnak a beruházásokkal, ami a likviditási helyzetük romlásával is összefügg.

Ez különösen aggasztó, tekintettel arra, hogy az autópiac tekintetében az átlagéletkor már átlépte a 15 évet, ami részben a magánszemélyek piacról való kiszorulásának is következménye.

A lízingszövetség elnöke, Zs. Nagy István kiemelte, hogy a tavalyi év folyamán az autópiac sokkal jobban teljesített, mint várták, részben az akciók és a kedvezményes kamatok miatt, amelyek beleértve a használt autók piacát is, jelentősen megmozgatták a piacot.Az állami támogatások szerepe továbbra is kiemelkedő, noha a támogatott szerződések száma és az így kihelyezett összegek csökkentek 2023-ban.

A Széchényi Kártya Program továbbra is népszerű, bár a személygépkocsik kikerültek a programból, és a kishaszonjárművek kategóriája is szűkült.

Összességében a Magyar Lízingszövetség óvatos optimizmussal tekint a következő időszakra, hangsúlyozva, hogy a kamatkörnyezet további javulása és az állami támogatások megfelelő alkalmazása kulcsfontosságú lehet a piac élénkítésében.

 

error: Content is protected !!