MOST jelent MEG A MAGYAR KÖZLÖNYBEN A RENDELET!!! Kiderült, hogy lehet legálisan mentesülni a munkahelyi kötelező védőoltás alól!

MOST jelent MEG A MAGYAR KÖZLÖNYBEN A RENDELET!!! Kiderült, hogy lehet legálisan mentesülni a munkahelyi kötelező védőoltás alól!

Megjelent a rendelet a kötelező munkahelyi oltásról. Kiderült: hol rendelhetik el, meddig kell beadatni, mit tehet, akinek nem javasolt az oltás és mi történik azzal, aki nem veszi fel a vakcinát. 2021. november 1-jétől a munkáltatók kötelezővé tehetik a munkavállalók számára a koronavírus elleni védőoltás felvételét, egyes állami foglalkoztatóknál pedig mindenkire nézve kötelező lesz az oltás.

GYORSKÖLCSÖN MÉG MA! BÁRLISTÁSOKNAK IS: KATTINTSON IDEA nem állami munkáltatók az 598/2021. (X. 28.) Korm. rendelet alapján kötelezhetik munkávállalóikat a védőoltás felvételére. Ez azt jelenti, hogy ők a munkavégzés feltételeként előírhatják a koronavírus elleni védőoltás felvételét a foglalkoztatottak számára. Fontos kitétel azonban, hogy csak akkor rendelhetik el, ha ez az ott dolgozók biztonsága és egészségük megóvása érdekében szükségesnek látják, figyelembe kell venniük a munkakör sajátosságait. Ez munkahelyen belül is változhat. Dönthet úgy egy főnök, hogy az ügyfélszolgálatosnak fel kell vennie az oltást, míg a raktárban dolgozónak nem.

GYORSKÖLCSÖN MÉG MA! BÁRLISTÁSOKNAK IS: KATTINTSON IDE

Az oltást kérő munkáltatóknak e-mailben vagy papír alapon tájékoztatni kell az embereket az intézkedésről, a határidőről és a védőoltás felvétele elmaradásának lehetséges jogkövetkezményeiről is. A beoltatlan dolgozóknak a munkáltató 45 napos határidőt szabhat meg az első oltás felvételére. Ha a dolgozó megtagadja az oltást, akkor a munkáltató fizetés nélküli szabadságot rendelhet el, és ha egy éven belül továbbra sem veszi fel az oltást az illető, akkor a jogviszonyát felmentéssel, illetve felmondással azonnali hatállyal megszüntetheti.

Nem várható el a védőoltás felvétele azoktól a dolgozótól, akinél orvosi igazolással alátámasztottan nem javasolt a védőoltás. Az erről szóló szakvéleményt elsősorban üzemorvostól kell kérni, az illetékes foglalkozás-egészségügyi szolgálat szakorvos, ennek hiányában az adott tevékenységre való egészségi alkalmasság elbírálására jogosult más orvos, ennek hiányában a foglalkoztatott háziorvosa adja ki.

error: Content is protected !!