Most érkezett a bejelentés – többé már nem jönnek brutális áram és gázszámlák!

Most érkezett a bejelentés – többé már nem jönnek brutális áram és gázszámlák!

Most érkezett a bejelentés – többé már nem jönnek brutális áram és gázszámlák!  Tényleg minden egyenletes részszámlás megnyugodhat? Valóban senki nem kap többé kiugró összegű, brutális számlákat, mert április 4-étől módosították az elszámolást? A Gázszámla 2022-08-23-tól Facebook-csoport  egyik aktív adminisztrátorát, tanácsadóját Ribárszki Anna matematikatanárt kérdeztük, aki videót  is készített arról, mit gondol a rezsielszámolás módosításáról.

Szerinte a jogszabály alapján eddig sem kellett volna kiugró összegű számlákat kapniuk azoknak az egyenletes részszámlás fogyasztóknak, akiknek az év első felében (július vége előtt) volt az éves leolvasásuk, elszámolásuk.


Nem térnek vissza idén a brutális gázszámlák

Egymás mellé téve az április 3-áig érvényes jogszabályokat, azokban is benne volt, amit április 4-étől írnak. Utóbbiakban némi pontosítás van csak, és egy kis magyarázó rész – Ribárszki Anna ironikus megfogalmazása szerint azért, hogy a számlázási osztályon is megértsék –, amelyben külön hangsúlyozzák, hogy az egyenletes részszámlákban az éves szinten járó rezsicsökkentett mennyiség naparányos részét kell szerepeltetni – függetlenül az elszámoló számlában már elszámolt kedvezményes mennyiségtől.

Az éves kedvezményes mennyiség földgáznál megajoule-ban 63 645 (átlagban havi 5304 MJ). Hogy köbméterben mennyi a rezsicsökkentett áron vételezhető mennyiség, az a fűtőértéktől (a korrekciós tényezőtől) is függ, például 35-ös fűtőértéknél évi 1818 köbméter a rezsicsökkentett árú gázmennyiség, de Orosháza környékén, ahol nagyon pocsék a gáz, és 30 alatti a fűtőérték, ott több mint 2122 köbméter is lehet az éves kedvezményes mennyiség – magyarázta, miért nem áll meg mindenkinél az 1729 köbméter.


Ezt jelezték is az MVM-nek, de hiába.

Nem lesznek „csavaros számlák”. Nem lesznek olyan magas nyári számlák, mint amilyeneket tavaly kaptak kézhez a részszámlások – mondta elöljáróban Ribárszki Anna. Rengeteg számlát látott, vizsgált meg ugyanis társaival együtt, folyamatosan bújták az MVM üzletszabályzatát, a jogszabályokat, bementek az ügyfélszolgálatra is kérdezni. Így tudták aztán elmagyarázni a csoporttagoknak is, hogy mi mit jelent a számlájukon, illetve így derült ki számukra az is tavaly nyáron, hogy az egyenletes részszámlásoknál nincs összhangban az üzletszabályzat és a számlázás.

Jobb híján a társaival együtt számos táblázatot készítettek, magyarázó szövegekkel és tanácsokkal segítették az embereket abban, hogyan igazodjanak el a számláikon. Ma már 110 ezernél is több tagot számlál a csoportjuk. Az adminisztrátorok az átnézett számlák alapján az MVM-nek is jelezték, ha problémát láttak – egyszer még az is előfordult, hogy az ő közbenjárásukra változtatott az állami rezsiellátó a számlázáson, de az egyenletes részszámlások bődületes nyári számláit nem korrigálták eddig – a jogszabályra hivatkozva.


Eddig sem kellett volna százeres számlákat kapniuk az embereknek

Ribárszki Anna szerint ugyan fogyasztóbarát intézkedésként tálalták a mostani rezsimódosítást, inkább arról van szó, hogy a brutális összegű számlákat eredményező tavalyi elszámolás nem volt rendben, amit csak most tettek helyre. A tavalyi jogszabályban is benne volt ugyanis az, ami a mostaniban, csakhogy az MVM az egyenletes részszámlás számlákat nem a jogszabály és a saját üzletszabályzata szerint állította ki, azaz nem naparányosan. A csoport adminisztrátorai is éppen a jogszabályra és az üzletszabályzatra hivatkozva írtak levelet az Energiaügyi Minisztériumnak, az MVM-nek és a fogyasztóvédelemnek, hogy nem jók az egyenletes részszámlások számlái, de sehonnan sem kaptak érdemi visszajelzést. Persze csodálkoztak is volna, ha egy ekkora állami cég azzal reagált volna, hogy „ezt elrontottuk”. Módosítás híján viszont teljesen feleslegesen fizettettek be emberekkel vállalhatatlanul magas számlákat úgy, hogy ezek az összegek egyébként később (az elszámoló számla kiállításakor) visszajártak. És amikor a felháborodás már elérte a kormány ingerküszöbét, az lett a megoldás, hogy 12 havi részletfizetést kínáltak fel. Olyan összegek befizetéséhez, ami 8–10 hónap múlva visszajárt – magyarázta a szakértő.

error: Content is protected !!