Lakossági pályázat 2022: Napelemre, fűtésre adnak pénzt a lakosságnak!

Lakossági pályázat 2022

Lakossági pályázat 2022: Napelemre, fűtésre adnak pénzt a lakosságnak!

Lakossági pályázat 2022 részletei – Elindult a lakosságnak szóló napelemes pályázat negyedik szakasza, amelyben Budapest és Pest megye lakói igényelhetnek támogatást napelemes rendszerek és akkumulátor telepítéséhez, nyílászárók cseréjéhez és fűtés korszerűsítéséhez – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). Valamennyi régióban meghosszabbították a pályázati határidőt. A tárca szerint kifejezetten az átlagosnál alacsonyabb jövedelmű háztartásokat célozzák meg a pályázattal.

A kormány azon dolgozik, hogy a magyar áramtermelés 90 százaléka szén-dioxid-mentes legyen 2030-ra. E törekvés valóra váltását szolgálja a december elején elindult lakossági pályázat is, amely több mint 201 milliárd forintos keretösszeggel támogatja napelemes rendszerek és akkumulátorok telepítését, nyílászárók cseréjét, fűtési rendszerek korszerűsítését – írja az ITM közleményében de már korábban is volt ilyen pályázat.

Lakossági pályázat 2022

A minisztérium szerint a pályázat kifejezetten az átlagosnál alacsonyabb jövedelmű háztartások számára nyújt segítséget, akik önerőből nem tudnák kigazdálkodni a megújuló energiaforráson alapuló, korszerű és környezetkímélő megoldásokra váltás költségeit. A családok saját maguk termelhetik meg olcsón az áramot. A háztartási méretű kiserőművek száma idén 125 ezer fölé nőtt, a túlnyomórészt napenergiát hasznosító létesítmények összes beépített teljesítménye már meghaladta az ezer megawattot – közölte Steiner Attila körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár.

A Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Terve részét képező pályázatnak köszönhetően akár 35 ezer család rezsiterhei csökkenhetnek. A vissza nem térítendő támogatás maximális mértéke bruttó 2,9 millió forint, fűtéskorszerűsítéssel együtt 11,3 millió forint.

Jövedelemhatárt húztak

A jelentkezés feltétele, hogy az ingatlan tulajdonosai 2020-as összevont jövedelmének egy főre jutó összege nem haladhatja meg a 4 850 000 forintot.

A felhívás kiegészült a kata hatálya alá tartozó személyekkel, így a megjelölt jövedelemhatár alatt keresők ebből a körből is pályázhatnak.

A benyújtási sorrend nem számít, a határidőn belül beadott összes kérelmet elbírálják. Az értékelés objektív pontozásos rendszer alapján történik a fűtés korszerűsítés pályázat 2022 esetén, amely előnyben részesíti a gyermeket nevelőket és a fejlesztendő járásokban élőket.

A benyújtás feltétele az előzetes kivitelezői megállapodás megkötése valamelyik regisztrált vállalkozóval, ez azonban nem jelenti automatikusan a támogatási kérelem kedvező elbírálását. A kivitelezői szerződés kizárólag akkor lép hatályba, ha a magánszemély valóban részesül is az igényelt támogatásból.

error: Content is protected !!