CSOK 2022 – Újabb megelőlegezett családi otthonteremtési kedvezmény is igényelhető

CSOK 2022 – Újabb megelőlegezett családi otthonteremtési kedvezmény is igényelhető

CSOK 2022 – Mind az új, mind pedig a használt lakásra igényelhető újabb megelőlegezett családi otthonteremtési kedvezmény, feltéve hogy a korábbi gyermekvállalás teljesült, vagy ha nem, akkor a támogatást visszafizették.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet előbb az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról szóló 2016-os rendeletet egészíti ki.

„Ha a fiatal házaspár korábban megelőlegezett családi otthonteremtési kedvezményt vett igénybe, megelőlegezett családi otthonteremtési kedvezményre irányuló újabb támogatási szerződést csak akkor köthetnek, ha a korábbi szerződésben foglalt gyermekvállalás maradéktalanul teljesült, vagy a korábbi támogatási összegnek legalább a nem teljesült gyermekvállalásra jutó hányadát visszafizették” – szól az új szabály.

Ezt követően a használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről szóló szintén 2016-os rendelet egészült ki ugyanezzel a szabállyal.

A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) esetén a veszélyhelyzet idején lejáró gyermekvállalási határidőket egységesen kitolják 2022. június 30-ig – emelte ki Novák Katalin. Ismertette: halál esetén az özvegy beszámíthatja az elhunyt társadalombiztosítási jogviszonyát, a nagycsaládosok autóvásárlási támogatásának igénylésekor pedig nem esnek el a lehetőségtől azok, akiknek ötezer forint alatti köztartozásuk van.

Továbbá bővül azoknak a beruházásoknak a köre, amelyre az otthonfelújítási támogatás igénybe vehető, így az autisták és a hallássérültek életét megkönnyítő fejlesztésekre is, valamint kültéri lépcső kialakítására, felújítására és külső, elektromos munkálatokra is kérhető – tette hozzá. Novák Katalin kérdésre válaszolva elmondta: a veszélyhelyzet meghosszabbításával kapcsolatban a keddi kormányülésen döntenek. Jelenleg nincs arra mutató adat, hogy a gyerekek között az iskolakezdéssel megemelkedett volna a megbetegedések száma – tette hozzá.

error: Content is protected !!