Itt a lista – Ezek eszik a legtöbb áramot az otthonodban, sokba kerülnek! Kapcsold ki őket!

Itt a lista – Ezek eszik a legtöbb áramot az otthonodban, sokba kerülnek!

Itt a lista – Ezek eszik a legtöbb áramot az otthonodban, sokba kerülnek! Kapcsold ki őket!

Itt a lista – Ezek eszik a legtöbb áramot az otthonodban, sokba kerülnek! Kapcsold ki őket! Itt a lista – Ezek eszik a legtöbb áramot az otthonodban, sokba kerülnek! Mennyi egy klíma fogyasztása, mennyi áramot fogyaszt a hűtő, mosogatógép, konvektor, hajszárító? Kiderült, mennyi a laptop fogyasztása, és mennyi áramot fogyaszt a villanykörte.A rezsiemelés hírére minden bizonnyal a legtöbb magyar azonnal számolgatni kezdett, hogy belefér-e a keretbe, amivel a kormány számol. Ez az elektromos áram esetében 210 kWh/hó, azaz éves szinten 2523 kWh, földgáz esetében 144 köbméter/hó, azaz 1729 köbméter éves szinten.

Az efölötti fogyasztást már piaci áron kell kifizetni, ami az eddigi számítások alapján eléggé fájdalmas is lehet, ha valaki nagyon kicsúszik a rezsicsökkentésből.

Vélhetően napok óta több millióan gondolkodnak azon, hogyan is lehetne visszább fogni a fogyasztást. Ehhez nem árt tudni, hogy mennyi áramot esznek meg az egyes elektronikai berendezések. Most az MVM tájékoztatója, az Ecocostsavings és a belga Energuide segítségével összeszedtük, mennyit fogyasztanak a különböző háztartási és technikai cikkek.

Itt a lista – Ezek eszik a legtöbb áramot az otthonodban, sokba kerülnek! Kapcsold ki őket!

Mennyi áramot fogyaszt egy laptop?

A belgák számításai szerint egy átlagos laptop jellemzően 50-100 Wh áramot fogyaszt, azaz napi 8 óra üzemidővel évente 150-300 kWh-t adnak hozzá a villanyszámlához, ez havi szinten 12,5-25 kWh-t jelent. Alvó módban egyébként harmadára esik vissza a fogyasztás, szóval ha nem használod a gépet, akkor érdemes inkább kikapcsolni.

Mennyi áramot fogyaszt egy asztali számítógép?

Szintén a belgák számításai szerint egy átlagos PC (hangszórókkal, nyomtatóval és az internetmodemmel együtt) 200 Wh körül kér, ez napi 8 órával számolva évente 600 kWh-t jelent, havonta 50-et. Itt fontos megjegyezni, hogy nagyjából végtelenszámú konfiguráció létezik, és az sem mindegy, mire használod a gépet – például játék közben nyilván a teljesítmény és a fogyasztás is megnő.

Mennyi áramot fogyaszt a tűzhely?

Itt az MVM-re tudunk hagyatkozni, akik szerint egy elektromos tűzhelyen egy heti étel elkészítése egy négytagú családnak 20 kWh energiát emészt fel.

Mennyit fogyaszt a hajszárító?

Az MVM szerint egy 1000 W-os hajszárító esetén 6-szor 10 percnyi használat = 1 kWh fogyasztás.

Mennyi áramot fogyaszt a mosogatógép?

Egy teli „töltet” 2 kWh áramot igényel – írja az MVM.

Mennyi áramot fogyaszt a hűtő?

Egy átlagos hűtőszekrény fogyasztása az MVM szerint 2 kWh naponta.

Mennyi áramot fogyaszt a fagyasztó?

Egy átlagos fagyasztószekrény az MVM szerint kb. 2 kWh-t eszik meg naponta.

Így spórolhatunk a mosógép áramfogyasztásán

 • Mosógépünket csak akkor indítsuk el, ha tele tudjuk pakolni.
 • Mérések alapján egy 30 fokos mosás harmadannyi áramot fogyaszt, mint egy 60 fokos. Válogassuk szét tehát szennyezettség szerint a kimosandó ruhákat – a kevésbé koszosakat elegendő 30 fokon mosni, így élettartamukat is meghosszabbíthatjuk.
 • Ha van a gépen rövid program, használjuk a normál szennyezettségű ruhák mosásához. Csakis akkor használjunk előmosást, ha igazán szükséges (helyette inkább áztassuk a ruhát az összegyűjtött fürdő- vagy zuhanyzóvízben).
 • Fogyasztásmérő segítségével mérjük meg a különböző programok energiafogyasztását. Használjuk utána a takarékosabbat!
 • Igyekezzünk a gépi mosást elkerülni: csak a foltot mossuk ki kézzel, ne az egész ruhát; szellőztessük a ruhát; csak akkor mossunk ki valamit, ha tényleg koszos; viseljünk kötényt főzéshez, takarításhoz.
 • Tartsuk tisztán mosógépünket, így élettartama megnő, és a mosás is hatékonyabb. Tisztítsuk ki a szűrőt, távolítsuk el a fűtőszálon lévő vízkövet ecetes öblítéssel, vagy olcsón beszerezhető mosószódával vagy citromsavval.Szárítógép

Amennyiben lehetséges, ne használjunk szárítógépet, hanem teregessük ki ruháinkat, télen is! Ezzel nem csak a pénztárcánkat, de a környezetünket is kíméljük (sőt, otthonunk télen gyakran alacsony páratartalmát is növelhetjük, amivel hőkomfortunk nőni, és fűtésigényünk csökkenni fog). Ha mégis szárítógépet veszünk, válasszunk olyat, amely rendelkezik automata nedvességérzékelővel, így a szárítási idő rövidebb lesz.

Jó, ha tudjuk, hogy a kombinált mosó+szárító gépek jóval többet fogyasztanak, mint a két készülék külön.

Mosogatógép

 • Gondoljuk át, hogy tényleg szükségünk van-e mosogatógépre. Ha kevés tagja van háztartásunknak (2-3 fő), lehet, hogy a kézi mosogatással leszünk takarékosabbak, főleg, ha figyelembe vesszük a mosogatógép életútjának gyártási, és hulladékká válási szakaszait is.
 • Ha úgy értékeljük, szükségünk van rá, fontoljuk meg, milyen mosogatógépet vásárolunk! Válasszunk energia- és víztakarékos berendezést, amely minél több programmal rendelkezik.

Az energia nagy részét (60%) a gép vízmelegítésre fordítja, így általában igaz az, hogy minél kevesebb vizet használ berendezésünk, annál kevesebb energiát is fogyaszt.Hűtők, fagyasztók

  • A konyhai gépek közül a hűtőszekrény és a fagyasztó a hét minden napján 24 órában üzemel, fogyasztja az energiát, ezért figyeljünk rá, hogy ne legyen nagyobb hűtőnk és fagyasztónk, mint amekkorára szükségünk van.
  • Fordítsunk figyelmet a megfelelő hőfok beállítására: (hűtő: 5°C, fagyasztó: -18°C), és ezt rendszeresen ellenőrizzük hűtőhőmérővel. Ha túl alacsony a hőmérséklet, fokonként kb. 5%-kal nő a fogyasztás.
  • Ha lehet, ne állítsuk a hűtőt radiátor, tűzhely vagy mosogatógép mellé, ne legyen alatta padlófűtés, és ne érje közvetlen napsütés sem, mert ez is növeli a gép fogyasztását.
  • A hűtő hátán lévő kondenzációs rácsot tartsuk tisztán a hatékony légcsere érdekében. Ha ezt elmulasztjuk, a felhasznált energia akár 30%-a is elveszhet!
  • Használjuk ki a hűtő teljes kapacitását, de csak annyira legyen tele, hogy az ajtót be lehessen csukni, a levegő tudjon keringeni.
  • Folyadékot mindig lefedve tegyünk a hűtőszekrénybe, különben párolognak és túlterhelhetik a kompresszort.
  • Ne tegyünk meleg ételt a hűtőbe, mert a készüléknek többet kell dolgoznia, hogy újra lehűljön.
  • Ne nyitogassuk feleslegesen, illetve semmi esetre se hagyjuk nyitva az ajtót.
  • A mélyhűtő ládák, -szekrények a háztartás legnagyobb áramfogyasztói közé tartoznak. Mérjük le fogyasztásukat és fontoljuk meg, biztosan szükségünk van-e rájuk? Ha nem tudjuk teljesen kihasználni, osztozzunk a hűtőládán családtagjainkkal, barátainkkal!Elektromos bojler

 • Igazítsuk háztartásunk igényeihez a melegvíz hőmérsékletét: elektromos bojlernél általában elég, ha max. 50-60°C-ra állítjuk a melegítés hőfokát, így 10-50%-kal csökken a felhasznált energia mennyisége.
 • Vegyük lejjebb a vízmelegítő hőmérsékletét, ha hosszabb időre nem vagyunk otthon.
 • Az időzíthető vízmelegítőt úgy állítsuk be, hogy csak olyankor kapcsoljon be, amikor valóban szükségünk van a meleg vízre.
 • Gondoskodjunk róla, hogy a melegvíz-tartály rendszeresen vízkőtelenítve legyen (1-2 évente egyszer, a víz keménységétől függően).

Ha gáz- vagy villanybojlerünk több mint 15 éves, érdemes elgondolkodnunk a cseréjén, illetve a rendszer megújuló energiával való kiegészítésén is (pl. napkollektor). Az új bojler fogyasztása akár harmadával is kevesebb lehet, így hamar visszahozza az árát.

Kicsi, de fogyaszt!

Gyakran indítjuk a vízforralót több vízzel, mint amennyire szükségünk van? Sajnos nem vagyunk egyedül… „Ha minden második magyar háztartásban (~2 millió háztartás) naponta 0,5 l vizet feleslegesen forralnak fel az 26,2 millió kWh-nyi elpazarolt energia.

1 hónap alatt 1 kWh-nyi energiát takarítunk meg csak azzal, ha 1 liter tea elkészítéséhez 1,5 liter helyett a szükséges 1 liter vizet forraljuk fel.

A vasalók is meglepően nagy teljesítményűek (átlag 1200-2500 W között), azaz bár sokaknak szentségtörő lehet, de jobban tesszük, ha igyekszünk leszokni a vasalásról. Hogyan?

 1. Ügyes teregetéssel elkerülhető vagy csökkenthető a vasalandó mennyiség.
 2. Csak azokat a dolgokat vasaljuk, amiket tényleg muszáj (ld. ingek), az anyagok jó része nem igényel vasalást.
 3. Igényelt hőfok szerint válogassuk előre a ruhákat, és vegyük előre az alacsonyabb hőfokot igénylő szintetikus anyagokat (a vasaló gyorsabban melegszik, mint ahogy kihűl!).
error: Content is protected !!