Rendkívüli bejelentés – Megjelent az új törvény 2024. január 1-től lép életbe!

Rendkívüli bejelentés – Megjelent az új törvény 2024. január 1-től lép életbe!

Rendkívüli bejelentés – Megjelent az új törvény 2024. január 1-től lép életbe! A kormány döntése, hogy 2024-től havi szaldóelszámolásra állítja át a korábban telepített lakossági napelemrendszereket, sérti az etikai normákat és a korrektség elvét – nyilatkozta a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség alelnöke. A szervezet szerint a kormány ezzel a bejelentéssel utólagosan megnehezíti a beruházások megtérülését.
Lantos Csaba energiaügyi miniszter egy videóban közölte a hétvégén, hogy januártól nemcsak azoknál a lakossági napelemeknél szűnik meg az éves szaldóelszámolás lehetősége, amelyeket 2024 után telepítenek, hanem a régebbi rendszereket is havi elszámolásra állítják át – a miniszter emellett bejelentette, hogy szeptembertől bizonyos területeken újra lehet majd visszatápláló napelemes rendszereket telepíteni. A január elseje után telepített rendszerek bruttóelszámolásba kerülnek, de erről több részletet nem árultak el.


Sokan inkább kikapcsolják a napelemeket:

Az éves elszámolás azt jelentette, hogy a nyáron betáplált, felesleges energiát télen visszakaphatta a felhasználó ingyen, ami nagyon kedvező konstrukció volt például a fűtés miatt – ezzel csak az a kör élhetett, amely tavaly október 31-ig megkapta a szükséges engedélyt a hatóságoktól. azóta csatlakozási stop van érvényben. Az új rendszerben nyáron a szolgáltató 5 forintot fizet kilowattonként a betáplált felesleges áramért, míg télen a fogyasztó a rezsicsökkentés határáig (2500 kilowattig) 38, afölött 70 forintos áron ad vissza egy kilowattot a napelemeseknek.
Az RTL Híradónak Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke nyilatkozott. Szilágyi László, a szervezet alelnöke pedig egy Facebook-videóban beszélt arról, hogy a meglévő rendszerek esetében ezzel a mostani bejelentéssel utólagosan megnehezíti a kormány a megtérülést.

    • Emlékeztetett arra, hogy korábban korrekt volt a kormány részéről az az eredeti ígéret, hogy a korábban telepítők maradhatnak az éves szaldó elszámolásban.
A videóban inkorrektnek és etikátlannak nevezte a lépést, mivel nincs olyan uniós rendelkezés, ami tiltaná azt, hogy visszamenőleg ne lehetne megadni ezt a szaldós éves elszámolást. Azt kérte a minisztertől, hogy adjon lehetőséget a szakmai szervezeteknek arra, hogy részt vegyenek a szaldó elszámolás részleteinek kidolgozásában, januárig gondolják át a tervet.
 

error: Content is protected !!