Hőségriadó!!! Olyan meleg jön, hogy munkaszünetet rendelhetnek el:

Hőségriadó!!! Olyan meleg jön, hogy munkaszünetet rendelhetnek el:

Hőségriadó!!! Olyan meleg jön, hogy munkaszünetet rendelhetnek el: Hétfőn sok napsütés várható, a maximumok 27 és 32 fok között alakulnak. Veszélyes időjárási jelenség nem valószínű, bár néhol előfordulhatnak zivatarok, és az ég is megdörrenhet. A hét további részében hőségriadót rendeltek el, szerdától akár 40 fokot is mutathatnak a hőmérők.

Legfrissebb hírek

Hétfőn napos időre számíthatunk többnyire kevés gomolyfelhővel, ezek egy része elsősorban a Dunántúlon magasabbra törhet, de arrafelé is inkább csak elvétve alakulhat ki zápor, zivatar.
Jobbára gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás, legfeljebb zivatarok környezetében lehet átmeneti szélerősödés.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 32 fok között alakul.

Jön a kánikula

A hét további részében nagymértékben felmelegszik a hőmérséklet, kedden egy-egy futó záporon túl érdemi csapadék nem, azonban sok napsütés várható 28–34 fok közötti hőmérséklettel. Szerdától az időjárás ragyogó pompájában fog tükrözni, napos, száraz időre van kilátás a hét további részében. A csúcsérték 30–36 fok között alakul majd.

Csütörtökön kialakulhatnak vastagabb fátyolfelhők az égbolton, néhol megélénkülhet a délnyugati szél, ugyanakkor a napsütéses időjárásunkat ez sem zavarja majd meg, a csúcsérték 30–37 fok között alakul majd.

Pénteken is csapadékmentes napra számíthatunk, több helyen megélénkül, néhol megerősödhet a déli, délkeleti szél. A csúcsérték 32–38 fok között alakul.

A hétvégén már kisebb hidegfrontra kell készülni, a szombati nap során szórványosan zápor, zivatar is kialakulhat. A szél egyre nagyobb területen északnyugatira fordul és megerősödik. Napközben 27–37 fok közötti értékeket mérhetünk.

Vasárnapra minimális lehűlésre kell számítani, a többórás napsütés mellett helyenként kialakulhat kisebb zápor, zivatar, a csúcsérték azonban továbbra is 27–32 fok között lesz.
Veszélyjelzés van érvényben a hőség miatt

A HungaroMet tájékoztatása alapján a hét nagy részében első-, illetve másodfokú veszélyjelzés van érvényben a magas középhőmérséklet miatt. Kedden citromsárga jelzéssel az alábbi vármegyékben lesz érvényben a jelzés:

  • Baranya,
  • Bács-Kiskun,
  • Békés,
  • Csongrád-Csanád,
  • Jász-Nagykun-Szolnok,
  • Tolna vármegye.

Szerdától az ország minden pontjára érvényben lesz a hőségriadó, az Alföld területén pedig már másodfokú, narancssárga veszélyjelzés lesz érvényben.

Melegfronti tünetek

Hétfőn front nem lesz felettünk, de melegszik az idő, emiatt melegfronti jellegű tünetek jelentkezhetnek az arra érzékenyek körében. Fejfájás, migrén, keringési panaszok, légzési problémák, szédülés, rosszullét, dekoncentráltság, bágyadtság és fáradékonyság egyaránt előfordulhat. Alváspanaszok is jelentkezhetnek.
Záporok, zivatarok környezetében átmenetileg felerősödhetnek az asztmások panaszai, valamint a pázsitfűfélékre allergiások tünetei, ezért az érintettek ebben az időszakban lehetőleg tartózkodjanak zárt térben. 10 és 16 óra között nagyon erős, helyenként extrém erős lesz az UV-sugárzás, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

Az Időkép orvosmeteorológiai jelentése szerint nem ajánlatos a tűző napon tartózkodni, mert könnyen napszúrást kaphatunk.

Amennyiben akár zárt, akár szabad térben végzett munka esetében a munkahely hőmérséklete meghaladja a 24 fokot, védőitalt kell biztosítani a dolgozóknak, legalább fél óránként 14-16 fokos ivóvizet.

Bizonyos munkatípusnál, bizonyos hőmérséklet esetén 1 órán belül pihenő időt kell adni a dolgozóknak, a hőmérséklet növekedése esetén egyre nő az egy órán belüli pihenő idő aránya.

A munkavédelmi törvény rendelkezik, hogy a munkavégzéshez megfelelő környezet szükséges. Ez azt jelenti, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű levegőt kell biztosítani a dolgozók számára.
E törvény egyik végrehajtási rendelete szól arról, melyek a konkrét munkavédelmi követelmények. Az idézett rendelet írja elő azt, hogy a különböző típusú, (például szellemi, fizikai) munka esetében milyen kell, hogy legyen a levegő hőmérséklete.

Amikor védőitalt kell biztosítani

Amennyiben akár zárt, akár szabad térben végzett munka esetében a munkahely hőmérséklete meghaladja a 24 fokot, védőitalt kell biztosítani a dolgozóknak, legalább fél óránként 14-16 fokos ivóvizet.

Vagyis, nem kötelező az ásványvíz. E célra alkalmas az ízesített, alkoholmentes ital is, ennek cukortartalma nem haladhatja meg a 4 súlyszázalékot.

A pihenőidő mértéke

Bizonyos munkatípusnál, bizonyos hőmérséklet esetén 1 órán belül pihenő időt kell adni a dolgozóknak, a hőmérséklet növekedése esetén egyre nő az egy órán belüli pihenő idő aránya.

Például, közepesen nehéz fizikai munka esetében 30,5 foknál, nehéz fizikai munka esetében 28,5 foknál egy órán belül 25 százalék (vagyis negyedóra) a pihenő idő. Közepesen nehéz fizikai munka esetében 31,5 foknál, nehéz fizikai munka esetében 30 foknál már ötven százalék (félóra) egy órán belül a pihenő idő.

Közepesen nehéz fizikai munka esetében 32,5 foknál, nehéz fizikai munka esetében 31 foknál már 75 százalék a pihenő idő. Ezeket nem lehet úgy értelmezi, hogy napi 4 vagy 2 órát kell dolgozni és utána haza lehet menni, a pihenő időt minden órában ki kell adni.
Kritikus hőmérsékleti határnak számít, amikor a munkavállaló testhőmérséklete meghaladja a 38 Celsius fokot, ebben az esetben a továbbiakban munka nem végezhető, illetőleg a hatóságnak a munkavégzést meg kell tiltania.

A munkavédelmi felügyelőségek fokozott figyelmet fordítanak a munkavédelmi ellenőrzések során azon munkavállalók egészségének és biztonságának védelmére, akik a kedvezőtlen klímakörnyezet miatt a szokásosnál is fokozottabb megterhelésnek és igénybevételnek lehetnek kitéve a szabadtéri- vagy a zárttéri munkahelyeken.

Fontos felhívni a figyelmet arra, hogy az esetlegesen előforduló panaszok (például: fejfájás, szédülés, szemkáprázás, szomjúság, szapora szívverés) esetén, a munkát azonnal abba kell hagyni és szükség esetén orvosi ellátást kérni.

error: Content is protected !!