Hatalmas pénzbírság jár rengeteg magyarnak! Sokan nem is tudnak róla!

Hatalmas pénzbírság jár rengeteg magyarnak! Sokan nem is tudnak róla!

Hatalmas pénzbírság jár rengeteg magyarnak! Sokan nem is tudnak róla! Akár 500 ezer forintra is rúghat a bírság, ha ahelyett, hogy leadná a lejárt jogosítványát, inkább a kukába dobja – figyelmeztet a divany.hu.

A személyazonosság igazolására is alkalmas vezetői engedély az egyik legfontosabb okmány. Ha lejárt az érvényessége, és meghosszabbítaná, már sokkal egyszerűbben megteheti, mint korábban, ugyanis be sem kell mennie az okmányirodába.

Mint írják, az elmúlt évek során már az is elég volt a jogosítvány meghosszabbításához, ha a háziorvos feltölti a friss alkalmassági igazolást a rendszerbe. Az új okmányt pár napon belül postázzák. Ezzel azonban a jogosítvány tulajdonosa nem teljesítette a kötelességét, a régit ugyanis le kell adnia. Erre az új igazolvány mellé mellékelt levélben is figyelmeztetik az érintetteket.
„Nyilvánvalóan a lejárt okmányok esetén megszűnik a jogszerű adatkezelési cél, a fennmaradásuk és az, hogy potenciálisan közforgalomban vannak, innentől csupán egy adatkezelési rizikót jelent. Tehát feltehetően a jogalkotó azért írja elő azt, hogy amikor csak lehet ezeket célszerű leadni”
– magyarázta Sill Abigél ügyvéd az ATV híradójában. A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy január elsejétől módosult az előírás.

„Amennyiben automatikus módon kerül sor a jogosítvány cseréjére és nem személyesen veszik át az új jogosítványt, akkor csak akkor kell beküldeni a régi, lejárt jogosítványt (…) ha kategóriaváltás volt vagy névváltozás és egyébként még egy érvényes okiratról van szó” – mondta a televíziós műsorban.

error: Content is protected !!