Csok Plusz 2024, januártól ezt kapják a családok!

Csok Plusz 2024, januártól ezt kapják a családok!

Csok Plusz 2024, januártól ezt kapják a családok! Már meglévő gyerek után nem vehető fel támogatás a januártól induló CSOK Pluszban – derült ki Nagy Márton miniszter nyilatkozatából. A jelzáloghitelek kamatstopja várhatóan két lépcsőben szűnhet meg jövőre.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a közgazdász vándorgyűlésen a Portfolionak adott interjújában részleteket árult el arról, milyen lesz a 2023. december végéig igényelhető jelenlegi családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) helyébe lépő CSOK Plusz. Elmondása szerint a CSOK Plusz koncepciója készen van, a közeljövőben pedig a részleteket is közzéteszik. Az új CSOK a 40 év alattiakat célozza majd, és Nagy Márton közlése alapján az első lakás vásárlására vagy családméret-növekedés miatti lakáscserére lehet majd igénybe venni.
A CSOK Pluszhoz kapcsolódó lakáshitel is kedvező kamatozású lesz, és kombinálják az adósságleírással, amit a gyermekvállalás teljesítése után lehet majd igénybe venni. A felvehető hitel nagysága függ majd a vállalt gyerekek számától, de ennek a részletei még kormánydöntésre várnak. Azt a gyerekszámhoz kötött konkrét összegek alapján lehet majd megítélni, hogy ez a jelenlegi támogatáshoz képest mennyire lesz kedvező vagy kedvezőtlen változás.

Ezt kell tudni a Csok Pluszról:

Vrazsovits Rita, a Bank360.hu családtámogatási szakértője szerint a jelenlegi CSOK-hoz képest az új támogatásnak mindenképpen lesz egy nagy negatívuma. Nagy Márton ugyanis azt mondta, hogy a már megszületett gyermekek után várhatóan nem lesz elérhető a CSOK Plusz. Ebből az következik, hogy a támogatás mértékét az igénylését követően megszülető, vállalt gyermekek száma alapján határozzák meg. Ez alighanem azt eredményezi, hogy a már gyermeket nevelők még az idén igyekeznek majd felvenni a CSOK-ot, most ugyanis a meglévő gyermekek is beleszámítanak a vállalásaikba.
A CSOK Plusz a miniszter nyilatkozata alapján visszatér a gyökerekhez, legalábbis abban, hogy csak azok a fiatal párok fogják tudni igényelni a támogatást, akiknek még nincs másik ingatlana. Az a lehetőség továbbra is megmarad, hogy további gyermekek vállalásával a meglévő ingatlant nagyobbra lehessen cserélni.

Jó hír a babaváró hiteltől 2024-től eleső pároknak, hogy a CSOK Pluszra viszont jogosultak lehetnek, mivel ez a támogatási forma 30-40 év között is elérhető lesz.
A miniszter szavai alapján a jövőben hivatalosan is összekötik a CSOK Plusz lakáshitelt a jelzáloghitel elengedéssel. A gyakorlatban most is van rá lehetőség, hogy két vagy több gyermek vállalásával a meglévő kamattámogatott hitel tartozásból lefaragjanak a szülők, ez a kedvezmény azonban nemcsak a CSOK-nál, hanem bármilyen jelzáloghitelre elérhető, feltéve, hogy a kölcsönszerződést még a gyermekvállalás előtt megkötötték.

A 2024-től igényelhető CSOK Plusz elvileg nem érinti a januártól új szabályok szerint felvehető falusi CSOK-ot. A 2630 kistelepülésen elérhető támogatás feltételeit ugyanis már korábban kihirdették.


Két lépcsőben szűnhet meg a lakáshitelek kamatstopja

Nagy Márton miniszter az interjújában azt mondta, hogy a kis- és középvállalat hiteleinél a jövő év elején lehet számítani a kamatstop megszüntetésére. A lakossági lakáshiteteleknél legalább két lépésben történik ez meg. Az első lépés indokoltságát akkor fogja vizsgálni a kormány, amikor a kkv-k esetében megszűnik, tehát várhatóan januárban. Amennyiben azonban a háztartások fogyasztása gyenge marad, már a jelzáloghitelek kamatstop megszüntetésének az első lépés is későbbre tolódhat.

error: Content is protected !!