Családi házra vissza nem térítendő támogatás 2024, vissza nem térítendő állami támogatás!

Családi házra vissza nem térítendő támogatás 2024

Családi házra vissza nem térítendő támogatás 2024

Családi házra vissza nem térítendő támogatás 2024 – Hosszas huzavona és egy Kormányinfón elhangzott, cáfolatként is értelmezhető nyilatkozat után ismét több oldalról megerősítették lapunknak: jön az otthonfelújítási támogatás újabb verziója. A részletek nem ismertek, de szakmai szervezetek már csak a hivatalos bejelentésre várnak.

LEGFRISSEBB HÍREK

A szakértők elmondták, hogy mire lehet számítani.
Ahogy korábban exkluzívan az Index beszámolt róla: új köntösbe bújva tér vissza a korábban nagyon népszerű, 2022. december 31-gyel kivezetett otthonfelújítási támogatási program. Akkor azt írtuk, hogy akár már az idei első negyedévben rajtolhat, ami – a csok plusz kísérőjeként – gyakorlatilag ráerősít a lakhatási körülmények javítását célzó törekvésekre.

Értesülésünket kormányzati oldalról is megerősítették írja az index, mondván: valóban készül a támogatás, ám kidolgozása még kezdeti szakaszban van. A január 18-i Kormányinfón megkérdeztük a Miniszterelnökséget vezető minisztert, milyen szakaszban van a program. Gulyás Gergely úgy válaszolt, hogy az otthonfelújítási programról egyelőre nem született döntés, „minden létező otthonteremtést segítő programot bejelentettek már”. Ebből tehát arra lehetett következtetni, hogy mégsem veszi kezdetét a támogatási program második szakasza.Iparági forrásaink azonban ismét megerősítették, hogy a program nemhogy készülőben van, de lassan csőre is töltik. És bár részleteket nem árultak el, kormányzati forrásaink is leszögezték: valóban készülőben van az otthonfelújítási program 2.0, amit hamarosan be is jelenthetnek.

Finomhangolni kell – Otthonfelújítási támogatás 2024

A 2022 végén kifutott program óriási siker volt. Vissza nem térítendő támogatás formájában futott az alábbiak szerint:

  • A támogatást azok a házaspárok, élettársak vagy egyszülős családok vehették igénybe, akik legalább egy gyermeket nevelnek – a várandósság 12. hetétől 25 éves korig.
  • A támogatás összege a számlával igazolt felújítási költségek 50 százaléka, de legfeljebb 3 millió forint lehetett. Ebben az anyagköltség, illetve a vállalkozói díj fele-fele arányban szerepelhetett.
  • A támogatás szinte minden, otthonfelújítással, korszerűsítéssel kapcsolatos munkára igényelhető volt. A felújítással kapcsolatos számlákat össze kellett gyűjteni, és a munka befejezését követő 60 napon belül kellett a Magyar Államkincstárhoz eljuttatni.
  • A kamattámogatott otthonfelújítási kölcsönt azok számára hozták létre, akik nem tudták önerőből finanszírozni a felújítás költségeit. Márpedig ez szükséges, mivel egy utólagos támogatásról volt szó a benyújtott számlák ellenében. Az otthonfelújítási kölcsön keretében maximum 6 millió forint volt igényelhető, legfeljebb 10 évre, maximum 3 százalékos kamattal. A kamattámogatást az állam a kölcsön teljes futamidejére, tehát legfeljebb 10 évre nyújtotta.
Beépítik az energiahatékonysági előírásokat

A szakma szerint az irány jó volt, ám finomhangolásra van szükség. Szakemberek arra számítottak, hogy a nagyvárosi csok helyére belépő támogatási forma követelményeibe – vagyis a csok pluszba – beépítik az energiahatékonysági előírásokat. Szerintük ugyanis a otthonteremtési támogatási program 1.0 mérlegének negatív oldalára – számos pozitív mellett – az írható fel a legvastagabb tollal, hogy bármire felhasználható volt, ami akár csak „szőrmentén” érintette a felújítást.

Ez végül nem így lett, ezért szerintük a finomhangolt támogatási programot leginkább az energiahatékonyságot célzó beruházásokra kellene fordítani, valamint vissza nem térítendő támogatás helyett kamattámogatott hitel formájában javasolják piacra dobni az otthonfelújítási támogatás 2.0-t.

A szövetség rámutatott annak fontosságára, hogy az új építések eleve energiahatékony kivitelezése, valamint a már meglévő ingatlanok hatékonyságát célzó korszerűsítés egyenlő bánásmódot kapjon a támogatási programban.Hamarosan eldördülhet a startpisztoly

Az ÉVOSZ legkésőbb márciusra várja a támogatás finomhangolások mellett történő újraindulásának bejelentését – erősítette meg a szövetség az Indexnek, hozzátéve: a program szakmai kidolgozása befejeződött, valamint a kellő forrás is rendelkezésre áll. Az ÉVOSZ arra számít, hogy minimum 150 milliárd forint keretet raknak a program mögé.

A támogatási forma fontossága nehezen kérdőjelezhető meg. Az egymás mellett gödröket ásó, és onnan ki nem látó építőipar, valamint ingatlanpiac számára is mentőövet jelenthet a program (ahogy a csok plusz is). Azonban célszerű lehet elejét venni az elszálló áraknak, mivel a támogatás hatására felfutó kereslet újabb ingatlan-, valamint építőanyagár-emelkedést vonhat maga után, ahogy ezt korábban is láttuk.

Kapcsolódó cikk >>>

error: Content is protected !!