Bejelentették a számokat – Ezen a területen januártól 32,2 százalékkal emelkedik a fizetés!

Bejelentették a számokat – Ezen a területen januártól 32,2 százalékkal emelkedik a fizetés!

Bejelentették a számokat – Ezen a területen januártól 32,2 százalékkal emelkedik a fizetés! Csütörtök délelőtt tartja az éves sajtótájékoztatóját Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányinfó elején Orbán felsorolta a 2023-as év kihívásait (háború, növekvő terrorfenyegetés, migráció, „Brüsszel”) és a 2024-es év céljait, melyek között megemlítette a tanárok és az óvodapedagógusok hároméves bérfejlesztési programjának elindítását. Amivel kapcsolatban Rétvári Bence államtitkár korábban azt mondta: 2025-re 800 ezer forint lenne a pedagógusok átlagbére.
„A cél 2024-re az, hogy a nagy küzdelmek helyett a családok legyenek megint a politika középpontjában” – mondta.

A napokban feloldott 10,2 milliárd eurós támogatással kapcsolatban – amiből a tanárok béremelését is finanszíroznák – az Európai Bizottság referense azt nyilatkozta: amennyiben úgy látják, hogy Magyarország nem teljesíti az ígért és megszavazott törvénymódosításokat, vagy bármilyen szabálytalanságot látnak, „egyáltalán nem biztos”, hogy a kifizetések feloldva is maradnak.

Orbán Viktor ezzel kapcsolatban az Origó kérdésére azt mondta: az, hogy Magyarországot zsarolják Brüsszelben „nyilvánosan beismert tény.”
„Nem róhatják fel nekem, hogy egy ilyen megzsarolt helyzetben mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy Magyarország érdekeit érvényesítsem” – nyilatkozta.

A béremeléssel kapcsolatban az Index kérdésére Orbán Viktor elmondta, hogy 2024. január 1-jétől 32,2 százalékkal akarják emelni a pedagógusok fizetéseit. Ehhez azonban egy jogi aktus még hiányzik, így először kapniuk kell egy levelet Brüsszelből arról, hogy az emelést megtegyék. A miniszterelnök szerint ez bármelyik pillanatban megérkezhet.
Ezt követően 2025. január 1-jén és 2026. január 1-jén is emelnék a pedagógusbéreket, mígnem az átlagkereset 800 ezer forint környékén lesz.

Az RTL azon kérdésére, hogy a miniszterelnök elégedett-e az oktatásért is felelős Pintér Sádor belügyminiszter munkájával – hiszen a státusztörvény elfogadása alatt több mint ezer pedagógus mondott fel – Orbán Viktor azt felelte: nem szerepel a szótárában az elégedettség szó, hiszen Magyarországnak „több évszázados” a lemaradása, és egy miniszterelök sosem lehet elégedett. Úgy fogalmazott, ha ez a kifejezés egyszer bekerül a szótárába „leteszi a lantot.”error: Content is protected !!