10 köbméter hatósági áras tűzifa ára, rendelése! Minden amit tudni lehet az állami fatámogatásról:

10 köbméter hatósági áras tűzifa ára, rendelése! Minden amit tudni lehet az állami fatámogatásról:


Gulyás Gergely bejelentése alapján 10 köbméter fát vásárolhat a lakosság hatósági áron. Nyilván mindenki számára jól jön a fűtési szezonban a támogatás ilyen formában is, de vajon mit kell érteni 10 köbméter alatt, és miket érdemes figyelembe venni, ha tűzifát szeretnénk vásárolni?

Hivatalos bejelentés: 2022.09.18 Vasárnap >>>

Tűzifa árak 2022  >>>

Szén ára 2022 >>>>>

Először is érdemes tisztázni, hogy a hírekben megjelent köbméter alatt vélhetően erdei köbmétert kell érteni, és a hatósági áras fa valószínűleg az erdészeteknél lesz elérhető – írja a fateleptura.hu cikke.Ugyan a piacon szoktak árulni súlyra illetve 1m x 1m x 1m kiszerelésben is tűzifát, ellenben az erdészeteknél az erdei köbméter az általános, ami 1,7m x 1m x 1m, vagyis lényegesen több. Ez utóbbival számolva a 10 erdei köbméter fa a lakossági ingatlanok jelentős részénél megoldja a fűtést egész télen. Az persze szintén tisztázásra vár, hogy ezek rönkök vagy kályhakész, 25-33 centis hasogatott tüzelőt jelentenek-e majd. Ennél is fontosabb kérdés, hogy lesz-e tűzifa? A fatelepeken ugyanis már nyár közepén tartott a roham a tüzelőért.


A Turai Fatelepen is szükségessé vált, hogy várólistára iratkoztassák fel a vásárlókat, mivel már a tavaszi vágást is idejekorán elkezdte felvásárolni a lakosság.

Ám ha a tavaszi vágást is felvásárolták, lehet-e legalább egy évet letárolt és száradt fát vásárolni? Ha nem, akkor az bizony 20-30%-al kevesebb fűtőértéket fog tudni leadni. Az átlagos fűtőértéket tekintve

  • az akác 14.9 MJ/kg;
  • a tölgy 15.1 MJ/kg;
  • a bükk 15.6 MJ/kg.
Ha a tűzifa a nedvességtartalom végett ebből veszít akár csak 20%-ot is, 12MJ körül alakul átlagosan a fűtőérték. Ebből adódik, hogy a kívánt hőmérséklethez több tűzifára lesz szükség. Szerencsére a 10 erdei köbméter tekintélyes mennyiség, ezért még a veszteségeket figyelembe véve is elegendő kell legyen. A nedves fa égetésével ugyanakkor több füst keletkezik, illetve a nedvesség végett több lerakódás. A lakosság nagyobb része fog fával fűteni, de a szükséghelyzet háttérbe szorítja a környezetvédelmi szempontokat.
Az tévhit, hogy ha eső éri a fát, attól olyan mértékben tekinthető nedvesnek, mintha friss vagy őszi vágásból származna. Egy hét esőmentes nap elég, és az esővel felvett nedvesség kipárolog.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a hatósági áras tűzifát az erdészetektől lehet majd vásárolni. Az ország egyes részein azonban messze van az erdészet a végfelhasználótól, míg a kereskedések egy jól lefedett hálózatot alkotnak, ami kisebb logisztikai költségekkel jár.
De vajon az erdészettől való vásárlás egyszeri nagy összeggel jár, amelyet nem mindenki engedhet meg magának? További kérdés, hogy a kereskedőknél és a fatelepeken hogyan lesz tűzifa? Az erdészeteknél fel vannak-e készülve arra, hogy a várhatóan jelentősen megnövekvő igényeket kielégítsék, van-e elégséges termelői és feldolgozói kapacitás, valamint a szállítást el tudják e végezni? A kormányinfón elhangzottak erre vonatkozó biztató kijelentések, szerintünk valószínűleg a gyakorlatból fog majd csak kiderülni, ami itt van közel.error: Content is protected !!