Hivatalos: Itt vannak a tűzifaprogram részletei, árak, igénylés feltételei!!!

Hatósági tűzifa árak!!!

Elindul a hatósági áras tűzifaprogram, már lehet jelentkezni a vásárlási szándékkal az erdőgazdaságoknál – írja a tűzifaprogram részleteit ismertető vasárnap reggeli közleményében az Agrárminisztérium.
Az állami erdőgazdaságoknál megtermelt tűzifa egységes áron vásárolható meg, háztartásonként legfeljebb 10 erdei köbméter mennyiségben az ország 152 értékesítési pontján. Az igényt személyesen, telefonon és emailben is lehet jelezni.

A tűzifaprogramban hengeres tűzifa: keménylombos, lágylombos és fenyő tűzifa-alapanyag vásárolható, az egyes állami erdőgazdaságoknál az adott területre jellemző fajösszetétel szerint. A program keretében vásárolható tűzifa egységes maximált, forgalmi adót is tartalmazó ára tűzifafajtánként, erdei köbméterenként, forintban:


  • keménylombos: 30 ezer,
  • lágylombos: 19 ezer,
  • fenyő: 19 ezer.

Fontos részlet, hogy a 10 köbméteres mennyiségbe beleszámít az állami erdőgazdaságoknál 2022. május 1. után vásárolt tűzifa mennyisége.

A tűzifaprogram elindulása azt jelenti, hogy az állami erdőgazdaságok kijelölt befizetőhelyei fogadják az igényeket, és ugyanitt el lehet kezdeni befizetni a megrendelt tűzifa árát. Azok az erdőgazdaságok, amelyek rendelkeznek a megrendelt tűzifa kezdeti mennyiségével, az átadást is megkezdik. A házhoz szállításról a vásárlónak kell gondoskodnia.


Az állami erdőgazdaságok elsősorban a saját működési területükön fekvő települések lakosságát szolgálják ki. A működési terület listája és további részletes információk a vásárlás helyszíneiről, feltételeiről és az átvétel menetéről a kormany.hu oldalon és az állami erdőgazdaságok honlapjain olvashatók – írja közleményében a minisztérium, de cikkünk megjelenésekor a kormany.hu-n még nem találtunk erről semmilyen friss anyagot. Ezen felül az erdőgazdaságok továbbra is biztosítják a rőzsegyűjtés lehetőségét, ami a rászoruló családoknak jelenthet segítséget.
Nagy István agrárminiszter a program indításának indokaként elismételte a kormányzati mantrát az orosz–ukrán háborúról és az „elhibázott brüsszeli szankciók miatt” kialakult energiaválságról, amely miatt meg kellett teremteni azt a lehetőséget, hogy ahol lehet, gáz helyett fával fűtsenek. A miniszter szerint a fűtési időszakra elegendő tűzifa mennyiség áll az ország rendelkezésére. Az őszi termelés a tervek szerint halad, a tűzifát az erdészetek a belföldi piacon értékesítik, miután kormányrendelet szabályozza, hogy külföldre nem is adhatják el.


error: Content is protected !!