Hatósági áras szén, barnaszén árak 2022: Ennyiért lehet hozzájutni a beígért szénhez!

Hatósági áras szén, barnaszén árak 2022

Hatósági áras szén, barnaszén árak 2022:

Tűzifa- és szénprogramot indít a kormány a gázfogyasztás kiváltására – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Hatósági tűzifa árak 2022 >>> Itt nézheti meg a fa árát!

„Mindenkinek 10 köbméter fát tudnak adni ezen az áron, nem azonnal, hanem a fűtési szezon kezdetéig” – mondta a miniszter. Az is kiderült, hogy a hatósági árra azért van szükség, hogy ne szaladjanak el az árak, a mennyiségi korlátozásra pedig azért, hogy ne legyen hiány.

Gulyás Gergely szerint a 10 köbméter fa egy átlagos ház téli fűtésére elegendő.
Egyelőre az állami erdőgazdaságokban vezetik be a hatósági árat a tűzifa esetében, a piaci értékesítőhelyeknél nem. Nagyjából a jelenlegi árakat fogjuk befagyasztani, a cél, hogy az árak ne emelkedjenek tovább – tette hozzá.

A szénprogram is azt szolgálja, hogy aki teheti, gázról álljon át a szénfűtésre. Az államnak elővásárlási joga van az itthon kitermelt szénre, jelenleg ez a mennyiség évi 50 ezer tonna, de a kormány szerint 280 ezer tonnára emelhető a kitermelés a külszíni fejtés felfuttatásával.


Barnaszén ára

A kemény barnaszén legfőbb tulajdonsága, hogy bányanedvesség tartalma 40%-nál kevesebb. Miben különbözik a feketeszéntől? A barnaszénnek kicsit rosszabb a fűtőértéke, mint a korábban említett feketeszénnek. A költsége ennek következtében sokkal alacsonyabb is. Hiszen a barnaszén ára 6.400-8.000 Ft/q között mozog. Amiből kiszámítható, hogy egy 30 kg-os kiszerelés átlagosan 1.320 – 1.500 Ft.
Barnaszén esetében érdemes mindig csak 1 évre vásárolni a fűtőanyag mennyiségét. Ennek oka, hogy száradás és tárolás során olyan anyagok távoznak a szénből, aminek következtében akár 10%-ot is romolhat a termék fűtőértéke. Tárolása kizárólag száraz, nedvességtől mentes helyen történjen!
Hatósági áras szén, barnaszén árak 2022: A fentiek fényében az 5,000Ft/q ár környéke lehet valószínű a hatósági árnál.

Friss  Családi pótlékosok figyelem - napokon belül pénzt kapnak sokan a számlájukra!
error: Content is protected !!