Vegán ételeket vizsgált a Nébih – Állati eredetű fehérjét találtak!

Vegán ételeket vizsgált a Nébih – Állati eredetű fehérjét találtak!

Vegán ételeket vizsgált a Nébih – Állati eredetű fehérjét találtak!

Házhoz szállított vegán készételeket vizsgáltak a Nébih szakemberei. Összesen tizenhárom készétel, öt pizza, öt hamburger és három snickersszelet került a Szupermenta asztalára. Hat vendéglátó egységben helyszíni ellenőrzés is történt: négy esetben eljárást indítottak a szakemberek, egy vállalkozás tevékenységét pedig nyár elején ideiglenesen felfüggesztették.

(Friss híreink)Napjainkban egyre népszerűbbek a húsmentes vagy teljes mértékben növényi alapú ételek, így egyre több kiszállítással is foglalkozó vendéglátóhely kínálatában megtalálhatók – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A Szupermenta legfrissebb tesztjében házhoz szállított vegán készételek kerültek nagyító alá.

Összesen 13 készétel, öt pizza, öt hamburger és három snickers szelet került a Szupermenta asztalára. Hat vendéglátóegységben helyszíni ellenőrzés is történt: négy esetben eljárást indítottak a szakemberek, egy vállalkozás tevékenységét pedig nyár elején ideiglenesen felfüggesztették.

A laboratóriumi vizsgálatok több esetben állati eredetű fehérjét is kimutattak a vegánnak ígért ételekben.Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében a Nébih emlékeztet arra, hogy egyre népszerűbbek a húsmentes vagy teljes mértékben növényi alapú ételek, így ezek egyre több kiszállítással is foglalkozó vendéglátóhely kínálatában megtalálhatók.

A vizsgált 13 vendéglátóegységből nyolc csak vegán ételeket készít, öt helyen pedig – a vegán mellett – állati eredetű összetevőket tartalmazó ételek is vannak az étlapon.

A teszt során a szakemberek megnézték a szállítóbokszok tisztaságát. Hét boksz külső és belső felületéről vettek mintát, melyek laboratóriumi vizsgálata megnyugtató eredménnyel zárult, ugyanis egyik sem utalt szennyezettségre.

A kiszállított ételek dobozáról vett tisztasági minták szintén nem mutattak ki mikrobiológiai szennyeződést. Egy ételben azonban koaguláz pozitív staphylococcusokat, három esetben Bacillus cereust, míg négy mintában coliformot találtak a laboratóriumi vizsgálatok során.Az eredmények alapján a felügyelők az érintett vállalkozásoknál helyszíni ellenőrzést tartottak. A hat vizsgált hely közül néggyel szemben indult eljárás, többek között élelmiszer-higiéniai hiányosságok miatt. Egy esetben a vendéglátóhely ételkészítő és forgalmazó tevékenységének azonnali felfüggesztésére is szükség volt. A négy eljárás során mintegy 675 ezer forint értékben szabtak ki bírságot. A feltárt hibák kijavítása után a nyár elején felfüggesztett vendéglátóhely is folytathatta a tevékenységét.

Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy az ételek készítéséhez közvetlenül állati eredetű alapanyagokat használtak fel, azok akár a tárolás, az előkészítés, a főzés vagy a kiszállítás során is szennyeződhettek.

A vásárlói tájékoztatás azonban sosem lehet félrevezető, az allergénekről pedig – mint a tej és a tojás – kötelező még a megrendelés előtt informálni a vásárlót, még akkor is, ha az csak nyomokban fordulhat elő az ételben. A fogyasztó ugyanis csak így hozhat tudatos döntést. Ez egy esetben megtörtént, azonban ennek hiányában hat, ételt forgalmazó élelmiszer-vállalkozással szemben hatósági eljárás indult, ami még folyamatban van.error: Content is protected !!