Van olyan nyugdíjas aki 1 millió forintot kap pluszban! Mutatjuk, nekik jár a pénz!

Van olyan nyugdíjas aki 1 millió forintot kap pluszban! Mutatjuk, nekik jár a pénz!

Van olyan nyugdíjas aki 1 millió forintot kap pluszban! Mutatjuk, nekik jár a pénz! A svájciak meggyőző többséggel megszavazták vasárnap a 13. havi nyugdíj bevezetését, de nemet mondtak a nyugdíjkorhatár egy évvel történő megemelésére.

Kapcsolódó cikkünk, nyugdíjak >>

Az előzetes, de már biztosnak tekinthető eredmények szerint a szavazásra jogosultak az előrejelzettnél nagyobb hányada, 58 százaléka voksolt igennel a szakszervezetek és baloldali pártok javaslatára, hogy az emelkedő megélhetési költségek ellensúlyozására vezessék be a 13. havi nyugdíjat.

A javaslatot, amely megemelhetővé tette volna a jelenleg 65 éves nyugdíjkorhatárt, ennél is nagyobb többség, 75 százalék utasította el.

A 13. havi összeg csak az általános nyugdíjkasszából (AHV) járó nyugdíj után járna, az öregségi ellátás másik, a munkáltatók és a munkavállalók közös nyugdíjalapjából járó – gyakran magasabb – részére nem vonatkozik – írta az MTI.Szenzációnak nevezték

A svájci köztévé kommentátora „szenzációnak” nevezte a 13. havi nyugdíj elfogadását, mert a népszavazás intézményének 130 évvel ezelőtti bevezetése óta még nem fordult elő, hogy többséget kapjon egy baloldali kezdeményezésű szociális intézkedés.

A kormány, az üzleti világ és a jobbközép többségű parlament ellenezte a „nyugdíjemelést” annak hatalmas anyagi terhei miatt. A svájciak korábban óvatosan viszonyultak azokhoz a népszavazási kérdésekhez, amelyek többletköltség kockázatával jártak – emlékeztet a Reuters. A svájciak korábban határozottan elutasították azokat a javaslatokat is, amelyek a munkahét csökkentésére vagy a szabadság növelésére irányultak.

Egyelőre nem tudni, hogy miből finanszírozzák az időseknek juttatott többletpénzt.

Svájcban jelenleg 1225 frank a legkisebb (állami) öregségi vagy özvegyi nyugdíj, a legmagasabb pedig nem lehet több 2450 franknál. Egy pár együttvéve legfeljebb 3675 frank nyugdíjat kaphat. 2021-ben a férfiak átlagosan 4400, a nők pedig 3000 frank nyugdíjat kaptak Svájcban, de ez tartalmazza a (magán)nyugdíjpénztár által folyósított összeget is.

 

error: Content is protected !!