Változik a nyugdíjszámítás : itt vannak a számok, sok pénzről van szó!

Változik a nyugdíjszámítás : itt vannak a számok, sok pénzről van szó!

Változik a nyugdíjszámítás : itt vannak a számok, sok pénzről van szó! A magyar nyugdíj összegek kiszámításának rendszerét módosítja egy új, társadalmi egyeztetésre bocsátott kormányrendelet, amely 2024-től érvényes valorizációs szorzókat, tehát nyugdíjak korábbi keresetekhez igazított kiegyenlítését is tartalmazza.

( Friss hírek )

A tervezett módosítások befolyásolják a nyugdíjasok jövedelmét valamint a társadalombiztosítási rendszer működését is – ez derül ki a társadalmi egyeztetésre bocsátott rendeletből. A tervezet szerint a szorzószámokat évente újra kellene értékelni. És a 2024-es évben alkalmazott számok szintén ebben a jogszabály-tervezetben találhatók. A kormány ebben módosítja az 1997. évi LXXXI. törvény végrehajtásáról szóló 168/1997. (X. 6.) Korm. rendeletet. A terv a 1997-es törvény végrehajtásáról szóló korábbi kormányrendelet mellékletét cseréli le. Újabb táblázatot alkalmazva a keresetek és jövedelmek beszámítása során. Ez a változás az időszakosan változó „valorizációs szorzószámokat” érinti. Amelyek a nyugdíjak összegét befolyásolják.


Az új valorizációs táblázat

Az új valorizációs táblázat a 2024. január 1-je és december 31-e közötti kezdő időponttól megállapításra kerülő nyugellátások esetében alkalmazza a keresetek, jövedelmek beszámítását. Ez a változás komoly hatást gyakorolhat a nyugdíjasok jövedelmére, ugyanis az új szorzószámok magasabb értékei nagyobb összeget jelentenek havonta.

A tervezetet március 13-án bocsátották társadalmi vitára, a javaslatokat március 21-ig lehet a kormány számára eljuttatni.

A mindenkori nyugdíjak kiszámítása tekintetében a valorizációs folyamat azt jelenti, hogy az előző naptári év előtti nettó átlagkereseteket – visszamenve az nyugdíjba vonuló első foglalkoztatotti jogviszonyának időpontjáig – az országos átlagkereset változásaihoz igazítják, így biztosítva a nyugdíjazás előtti év kereseti szintjéhez való alkalmazkodást.Például, ha valaki 2024-ben vonul nyugdíjba, akkor az előző évek átlagkereseteit. Ideértve a 2022-est is, figyelembe veszik és azokat a 2023-as kereseti szintekhez igazítják. Ez azt jelenti, hogy a nyugdíjba vonulás előtti évet megelőző évek kereseteit a valorizációs szorzószámmal kell megszorozni, ezáltal igazítva azokat az aktuális kereseti trendekhez. Ez a folyamat azt eredményezi, hogy azok, akiknek a nyugdíját olyan évben állapítják meg, amelyben magasabb a valorizációs szorzószám, mint az azt megelőző évben, jelentősen nagyobb juttatásra tehetnek szert.

error: Content is protected !!