Újabb szabályok lépnek életbe – Minden magyart érintenek 2024 április 1-től!

Újabb szabályok lépnek életbe – Minden magyart érintenek 2024 április 1-től!

Újabb szabályok lépnek életbe – Minden magyart érintenek 2024 április 1-től! A kormány várhatóan heteken belül tisztázza, hogy a módosítás életbe lépését követően milyen szabályoknak kell megfelelniük a webshopoknak. Kérdés ugyanis, hogy csak fel kell kínálniuk a Magyar Posta kiszállítási lehetőséget, vagy külön le is kell szerződniük a csomagküldési szolgáltatásokra.

( Friss hírek 0-24 )A módosítás szerint az eladott termékek „kézbesítése érdekében az egyetemes postai szolgáltató által nyújtott postai szolgáltatás igénybevételének lehetőségét a kereskedelmi célú internetes honlappal rendelkező vállalkozás a honlapján biztosítja” – idézte a rendelet részletét az Economx.

2030 végéig hazánkban a Magyar Posta az egyetemes postai szolgáltató. Melynek az egyik legfontosabb ága a logisztika, miután a hagyományos szolgáltatások visszaszorulóban vannak. A csomagküldő vállalatoknál ugyanakkor hatalmas a verseny, a csomagautomaták pedig az eddigieknél egyszerűbb és olcsóbb lehetőséget biztosítanak az ügyfeleknek. Akik a legkedvezőbb alternatívákat keresik.

Egyelőre a módosítást sem a Magyar Posta, sem pedig a kormány nem kommentálta. Így azt sem lehet tudni, hogy milyen együttműködésre kötelezik az internetes üzleteket. A rendeletmódosítás mindazonáltal március 28-án életbe lép.A HVG információi szerint heteken belül, de legkésőbb február végéig várható a kormányzati kommunikáció a helyzet tisztázása érdekében.

A jelenlegi értelmezések ugyanis attól kezdve, hogy a webshopoknak csak fel kell kínálniuk, hogy az árut az állami céggel is kiszállítják egészen addig terjednek, hogy minden webshopnak külön le kell szerződnie a Postával a csomagküldési szolgáltatások teljes palettájára.

A portál emlékeztet, hogy a logisztika régóta kiemelt területnek számít a Postánál, ahogy a hagyományos postai szolgáltatások egyre inkább háttérbe szorulnak.Azt egyelőre nehéz lenne megjósolni, hogy a kormány lépésének milyen hatása lesz a piacra, mivel a webáruházak tetszőlegesen magas kiszállítási költséggel kínálhatják a Posta általi kiszállítást, ráadásul az állami cég kapacitásait is jelentősen próbára tenné, ha a kiskereskedelmi csomagforgalom nagy része átkerülne hozzájuk.

error: Content is protected !!