Szja visszatérítés 2024 Február – Fontos változás az SZJA-kedvezményeknél, ennyi pénz jár vissza!

Szja visszatérítés 2024 Február – Fontos változás az SZJA-kedvezményeknél, ennyi pénz jár vissza!

Szja visszatérítés 2024 Február – Fontos változás az SZJA-kedvezményeknél, ennyi pénz jár vissza! Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára elárulta, hogy azok, akik időben kitöltik és benyújtják az adóelőleg-nyilatkozatokat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által közzétett új minták szerint, már a januári fizetésüknél élvezhetik az adókedvezményeket.

Legfrissebb hírekAz adóelőleg-nyilatkozatok benyújtásával ugyanis számos kedvezmény érvényesíthető, például a családi kedvezmény, a fiatalok kedvezménye és az első házasok kedvezménye.

Az államtitkár kiemelte, hogy 2024-től egyes adóalap-csökkentő kedvezmények folytatólagosan is igénybe vehetőek, ami azt jelenti, hogy nem szükséges minden évben új adóelőleg-nyilatkozatot benyújtani.

Azok, akik jogosultak a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezményére, személyi kedvezményre, vagy az első házasok kedvezményére, kérvényezhetik, hogy az adóelőleg-nyilatkozatukat változatlanul tartsák érvényben, amíg nem tesznek új nyilatkozatot, vagy nem kérnek mellőzést a korábban tett nyilatkozatukról.


Akár 24 hónapon keresztül is érvényesíthetik

Az első házasok kedvezményére jogosultak akár 24 hónapon keresztül is érvényesíthetik a folytatólagos adóelőleg-nyilatkozatot a házasságkötést követő hónaptól. A 25 év alatti fiatalok kedvezményét és a 30 év alatti anyák kedvezményét továbbra is évente kell kérvényezni, ebben az esetben nem alkalmazható a folytatólagos nyilatkozattétel.

Az adóelőleg-nyilatkozatok egyszerűen és gyorsan online is benyújthatók a NAV honlapján elérhető Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazással (ONYA) – hangsúlyozta Izer Norbert.Az államtitkár emellett azt is kihangsúlyozta, hogy a kormány továbbra is kiemelt figyelmet fordít a családbarát adórendszerre. A személyi jövedelemadó továbbra is Európa egyik legalacsonyabb szintjén marad, és folytatódik a családi kedvezmény, az első házasok kedvezménye, a személyi kedvezmény és a négy vagy többgyermekesek adómentessége.

Az 30 év alatti anyák és a 25 év alatti fiatalok kedvezménye esetében is az adómentességre vonatkozó jövedelemhatár emelkedik a bruttó átlagkereset növekedése miatt.Az adóelőleg-nyilatkozatok és az ezekhez kapcsolódó adókedvezmények segítik a munkavállalókat a magasabb fizetések elérésében és a pénzügyi terhek enyhítésében.

error: Content is protected !!