Rendkívüli szigorítás jön a dohányboltokban – Megjelent a Magyar Közlönyben:

Rendkívüli szigorítás jön a dohányboltokban – Megjelent a Magyar Közlönyben:

Rendkívüli szigorítás jön a dohányboltokban – Megjelent a Magyar Közlönyben: Szabályozottá válik a nikotinpárnák piaca, de egyéb módosításokról is döntött a kormány: csak 20 szál lehet majd a cigarettás dobozokban, de a hevített dohánytermékek csomagolását is konkretizálta egy friss rendelet.

FRISS HÍREK

Hétfőn jelent meg a Magyar Közlönyben a dohánytermékek előállításáról, forgalomba hozataláról és ellenőrzéséről, a kombinált
figyelmeztetésekről, valamint az egészségvédelmi bírság alkalmazásának részletes szabályairól szóló kormányrendelet módosítása, ami a 24.hu értesülései szerint leginkább a nikotinpárnák – hivatalos nevén nikotintasakok – fogyasztóit érinti majd leginkább a gyakorlatban a gyártók mellett.Információink szerint a szabályozás az EU-val és tagállamaival folytatott nyilvános egyeztetés okán nagyobb részben ismert volt már a dohányipari szereplők számára, és már az év eleje óta vártak a módosítás megjelenésére. A kormánynak ugyanis tájékoztatnia (notifikálnia) kellett az uniós szabályok szerint a többi tagországot is arról, hogy változtatásra készülnek, amit ilyenkor szokásos módon véleményezni lehetett.

Az Orbán Viktor által aláírt rendelet egyik legfontosabb része a dohányzást helyettesítő nikotintartalmú termékekre vonatkozó szabályok rögzítése, ugyanis a snüsszhoz (ez egy porózus, dohánykeverékkel teli tasak, amelyet a felhasználók a felső ajkuk alá tesznek, ahol a nyál felszabadítja a nikotint, amely a fogíny vékony bőrén keresztül felszívódik a véráramba) hasonló, ám dohányt nem tartalmazó nikotinpárnáknak eddig nem volt megfelelő szabályozása.

A jogalkotó előírta egyebek mellett, hogy egy csomagban legfeljebb 20 nikotintasak lehet, legmagasabb nikotintartalma fogyasztási egységenként pedig 17 milligramm lehet. Ez eddig nem volt így, a dobozokban egyrészt bármennyi nikotinpárnát lehetett értékesíteni, másrészt a nikotintartalmuk a most meghatározott maximumnak a többszöröse is lehetett. Forrásunk szerint hallani lehetett olyan rémtörténeteket, amikor valaki részben emiatt nikotin túladagolást szenvedett.Szintén újdonság, hogy a nikotintasakokat úgynevezett gyermekbiztos zárral kell majd ellátni, eddig ugyanis jogszabályban ez nem volt rögzítve, emellett tisztázták a fogyasztók részére biztosítandó tájékoztatás és az egészségvédő feliratok kérdését is.

A kormány felismerte, hogy ez problémás terület, és emiatt szabályozták, ez viszont azt is jelenti, hogy egyes termékek el fognak tűnni a dohányboltok polcairól, vagy módosított formában lesznek csak megtalálhatóak ott. A lapunknak nyilatkozó iparági szereplő azt mondta, ez okozhat élénkülést a feketepiacon az érintett termékkategóriákban, tehát ezek ellenőrzésére fokozottan kell majd figyelnie a hatóságoknak.

A nikotinpárna előállításához az egyik ilyen terméket ismertető honlap adatai alapján cellulózt, ízesítőket, édesítőszereket, nikotint, vizet (a megfelelő nedvességtartalom biztosításáért) és stabilizátorként nátrium-kloridot használnak. Ez egy szájon át fogyasztható, dohányt nem tartalmazó termék, ami a nyálkahártyán keresztül szívódik fel.

A nikotintasak népszerűsége itthon a többi dohánytermékhez képest alacsony, de emelkedő tendenciát mutat. 2023-ban kevesebb mint 28 tonnát értékesítettek belőle. Mivel egy nikotinpárna tömege 0,6-0,7 gramm között mozog, így ez körülbelül 40 millió darabot jelent. Összehasonlításként tavaly cigarettából közel 6 milliárd szálat adtak el tavaly.Forrásunk rámutatott, a füstmentes alternatívákra való átállásban rendre példaként felhozott Svédországban sem a snüssz megy már leginkább, mint évtizedekkel ezelőtt, hanem a nikotinpárna, hiszen az dohánymentes, és lehet beltérben is használni, ezért várható, hogy Magyarországon is többen szoknak majd át erre. Így a szabályozás ilyen tekintetben még épp időben jött.

A kormány rendelkezett arról is, hogy mostantól 20 darab cigarettát tartalmazhat egy-egy doboz, aminek értesüléseink szerint semmilyen gyakorlati következménye nem lesz. Volt egy időszak, amikor 19 szálas cigis dobozokkal lehetett találkozni, de ez évekkel ezelőtt egy uniós szabályozásnak köszönhetően megszűnt. A most módosított, vonatkozó paragrafus eddig úgy szólt, hogy a dobozokban legalább 20, de legfeljebb 25 szál cigaretta lehet, így azt a lehetőséget vették el a gyártóktól, hogy 20-nál több szálat csomagoljanak egy dobozba. A piacon viszont jelenleg mindegyik cigaretta 20 szálas, így csak a jövőbeni ilyen eshetőségeket zárták ki.

error: Content is protected !!