Nyugdíjas igazolvány 2024: mutatjuk, hogy kell igényelni és mire jó!

Nyugdíjemelés ősszel

Nyugdíjas igazolvány 2024: mutatjuk, hogy kell igényelni és mire jó!

Nyugdíjas igazolvány 2024: mutatjuk, hogy kell igényelni és mire jó! A magyar nyugdíjasoknak a havi rendszerességű nyugdíj folyósítása mellett számos kisebb kedvezmény könnyíti meg a hétköznapjaikat, hogy életkorukra való tekintettel előnyhöz juthassanak.

Legfrissebb hírek

A nyugdíjasok részére járó kedvezmények közé tartozik az ellátottak utazási utalványa is, amelyet sokan – az azóta már megszűnt nyugdíjas igazolvány után – még mindig csak „nyugdíjas igazolványként” emlegetnek. Járjunk utána, mi a nyugdíjas igazolvány, a nyugdíjas igazolvány hogy néz ki, avagy milyen a nyugdíjas igazolvány minta!

Cikkünkben minden fontos tudnivalót elárulunk a „nyugdíjas igazolvány” kapcsán: tudd meg, mi az a nyugdíjas igazolvány, mikor szűnt meg a nyugdíjas igazolvány és milyen okmány váltotta fel a már megszűnt nyugdíjas igazolványt! Amellett, hogy eláruljuk, mi az a nyugdíjas igazolvány, illetve, hogy mi a nyugdíjas igazolvány lényege, azt is megtudhatod, hogy néz ki a nyugdíjas igazolvány utódja, az ellátottak utazási utalványa. Hogyan zajlik a nyugdíjas igazolvány igénylése 2024 évében, kiknek jár a „nyugdíjas igazolvány”?


Megszűnt a régi nyugdíjas igazolvány

Olvasóink részéről gyakori kérdésnek bizonyul, hogy mi az a nyugdíjas igazolvány, mi a nyugdíjas igazolvány lényege, illetve, hogy hová lett a régmúltban megszokott nyugdíjas igazolvány, amire még sokan emlékezhetnek az idősek között. Nos, most már nem tudjuk megválaszolni azokat a kérdéseket, miszerint milyen a nyugdíjas igazolvány (nyugdíjas igazolvány minta) és a nyugdíjas igazolvány hogy néz ki, ugyanis a nyugdíjas igazolvány 2024 évében már nem tartozik az elérhető okmányok közé.

Mi az ellátottak utazási utalványa?

A nyugdíjas igazolvány helyett bevezetett ellátottak utazási utalványa a magyar nyugdíjasok alapjogai közé tartozik: ez az új „nyugdíjas igazolvány” feljogosítja a nyugdíjasokat a közforgalmú személyszállítási eszközökön (például a vonaton, a helyközi autóbuszon, a HÉV-en, vagy az elővárosi autóbuszokon) való kedvezményes utazásra. A nyugdíjas igazolvány helyetti ellátottak utazási utalványa a következő kedvezményeket biztosítja:

 • 16 alkalommal 50%-os kedvezmény;
 • 2 alkalommal 90%-os kedvezmény;
 • további szabály, hogy 2 db 50%-os kedvezmény egyszeri kiváltása feljogosítja az utazót egy 90%-os kedvezmény igénybevételére;
 • újdonság, hogy az ellátottak utazási utalványa 2024. március 1-jétől a helyközi közlekedésben díjmentes utazásra, és 90%-os kedvezménnyel vármegye- és országbérlet vásárlásra jogosítja fel a kedvezményezetteket.Kik jogosultak az ellátottak utazási utalványára?

Az ellátottak utazási utalványa a 65. életévüket még be nem töltött személyek közül azoknak jár, akik:

 • öregségi nyugdíjban (vagy azzal azonos elbírálás alá eső ellátásban) részesülnek;
 • özvegyi nyugdíjban, szülői nyugdíjban, árvaellátásban, baleseti hozzátartozói nyugdíjban részesülnek;
 • gyermekvédelmi nevelőszülők, illetve a gondozásukban lévő ideiglenes hatállyal elhelyezett/nevelésbe vett gyermekek;
 • külföldről nyugellátásban részesülő magyar állampolgárok;
 • nyugdíjsegélyben részesülő egyházi személyek;
 • rokkantsági járadékban, nemzeti gondozási díjban, nemzeti helytállásért elnevezésű pótlékban részesülnek;
 • rokkantsági ellátásban részesülnek;
 • gyámok, illetve az általuk gyámolt személyek, ugyanígy a gondnokok, illetve a gondnokságuk alá tartozó személyek.

A nyugdíjas igazolvány érvényessége

A hagyományos értelemben vett „nyugdíjas igazolvány” 2013 óta már nem használható, viszont helyette az ellátottak utazási utalványa az okmány kiállítási évének január 1-től a kiállítást követő év március 31-ig érvényes. Az utalványt a Nyugdíjfolyósító juttatja el a jogosultak számára a tárgyév március 31-ig, azok részére, akik az adott év április 1-jéig a 65. életévüket nem töltötték be. Bővebb információkért keressük a Magyar Államkincstár oldalán az ügyintézési tájékoztatókat, amelyek közt megtalálhatjuk az „Ellátottak utazási utalványa” alfület is.


Milyen a nyugdíjas igazolvány, avagy hogy néz ki a nyugdíjas igazolvány?

A nyugdíjas igazolvány helyett elérhető ellátottak utazási utalványa egy egyszerű, papíralapú nyomtatvány, amelyen a régi nyugdíjas igazolvány szempontjából is releváns adatokat tüntetik fel. Fontos kiemelnünk, hogy az ellátottak utazási utalványa önmagában nem alkalmas személyazonosításra, fel kell tudnunk mutatni a hozzá tartozó érvényes, arcképpel ellátott személyigazoló okmányunkat is (pl. személyi igazolvány, jogosítvány, útlevél).

A nyugdíjas igazolvány igénylése 2024 évében

Az ellátottak utazási utalványának megigényléséhez a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatósága által kiadott „ellátottak utazási utalványa”, az aktív korúak esetében pedig a járási hivatal által kiállított igazolás szükséges. A Nyugdíjfolyósító minden évben kiküldi a jogosultak részére az igazolólapot, amelyen egyébként feltüntetik a folyósított ellátás összegét és a nyugdíjemelés mértékét is, a kedvezményes utazásra feljogosító utalvánnyal egyetemben.

Abban az esetben, ha Budapesten szeretnénk nyugdíjas bérletigazolványt kiváltani, ne felejtsük el csatolni az utazási utalványra feljogosító igazolást (nem csak a nyugdíjasoknál, hanem az aktív korúaknál is tudni kell igazolni a jogosultságot). Megsemmisült, megrongálódott, eltulajdonított utazási utalvány esetén bármely más okmányhoz hasonlóan lehetőségünk van az nyugdíjas igazolvány pótlására, cseréjére is.

error: Content is protected !!