Megérkezett a 100 ezer forintos erkély napelem, saját magad fel tudod szerelni!

Megérkezett a 100 ezer forintos erkély napelem, saját magad fel tudod szerelni!

Megérkezett a 100 ezer forintos erkély napelem, saját magad fel tudod szerelni! Németországban mind az Aldi Nord, min a Lidl berobbant az erkélynapelemes piacra, azonban hiába keresnénk a magyar boltok polcain a terméket a jövőben, a magyar jogszabályok nem teszik lehetővé a forgalmazást, szemben az Európai Unióban általánosan elfogadott szabályozással – számolt be róla a g7.hu, de egyre többen hozzák be kintről.
A Lidl a múlt héten kezdte árulni a napelemét Németországban, míg az Aldi Nord (nem azonos a Magyarországon jelen lévő Aldi Süddel) pedig júniustól fog bele az értékesítésbe.

Az erkélynapelem, mint termék korábban is kapható volt a különböző boltokban Németországban. A felszerelés lényege, hogy ha süti a nap a tipikusan erkélykorlátra rögzített panelt, akkor a termelődő áramot a lakás berendezései felhasználhatják, csökkentve ezzel a villanyszámlát.

Az Európai Unió országaiban 600-800 wattos teljesítményig jellemzően nem kell az eszközöket engedélyeztetni, csak bejelenteni. Ezzel szemben Magyarországon a használatuk szabályellenes.
A Lidl Magyarország ennek megfelelően reagált a termékkel kapcsolatos kérdésekre:

jelenleg Magyarországon a termék forgalmazása jogszabályi okok miatt nem lehetséges.

Mindenesetre a Lidl napelem 219 euróba (kb. 82 ezer forintba) kerül, és 150 watt a névleges teljesítménye. A bolt azt írja a honlapján, hogy évi 100 kilowattóra áramot lehet vele megtermelni.

Az Aldi Nord terméke egy 350 watt teljesítményű rendszert jelent, amely két panelből áll, és 469 euróba (175 ezer forintba) fog kerülni. A boltlánc ideális esetben évi 160 kilowattóra termelést feltételez, amely elég lehet egy egyfős, átlagos fogyasztású háztarzás évi villanyszámlájának 15 százalékára.
A forintban számolt ár azonban több okból sem mérvadó: a termék áfakulcsa Németországban nulla, illetve a vásárlás ellenértékének egy része visszaigényelhető egyes önkormányzatoknál. Így Magyarországon, egy esetleges jogszabályi engedélyezés esetén is drágábban kerülhetne forgalomba.

Fontos!! >>> Jön az új falusi csok >>>error: Content is protected !!