Lesz olyan, aki csak májusban kapja meg az szja-visszatérítést – újabb részletek derültek ki a kormány intézkedéséből!

Körvonalazódni látszódik a 2022. február 15-éig visszautalt szja igénylése, ám vannak még olyan homályos foltok, amikről keveset tudunk. Ilyen például a visszautalás módja vagy a számítással való egyetértés kérdése. Szerencsére a NAV segítőkész, és kifejtett néhány részletet ezekkel kapcsolatban.

Újabb részletek az adóvisszatérítésről

Hogyan lehet igénybe venni az szja-visszatérítést?

GYORSKÖLCSÖN MÉG MA! BÁRLISTÁSOKNAK IS: KATTINTSON IDE

Azoknak lesz a legegyszerűbb dolguk, akik a családi pótlékot kapják, ugyanis az ő adataikat az Államkincstár a NAV részére bocsátja, így nekik a továbbiakban semmilyen teendőjük nincs. Az szja visszatérítés automatikus!

Azoknak a szülőknek, akiknek se a bankszámlaszáma, se a postai címe nincs benne az Államkincstár adatbázisában, egy nyilatkozatot kell majd kitölteniük december 31-ig, amin megadják a kiutaláshoz szükséges adatokat. Ez a dokumentum „VISSZADO” néven lesz megtalálható október 31-e után a NAV adatbázisában, amit elektronikusan, vagy akár postai úton is be lehet nyújtani. Ezt az utat kell követniük a KATÁS szülőknek is.

Akkor sincs probléma, ha valaki véletlenül kicsúszna a december 31-ei határidőből, ők ugyanis majd májusban, a személyijövedelemadó-bevallásban érvényesíthetik a rájuk eső visszatérítést.

Az ekhósok, őstermelők, egyéni vállalkozók, akiknek jövedelméről a NAV-nak nincs információja az összevont adóalapba befizetett szja miatt, majd csak a saját maguk által elkészített adóbevallásuk után tudják igényelni a számukra megállapított visszatérítést.

Fellebbezhetnek-e azok, akik nem értenek egyet az összeggel?

Természetesen. Ha a kiutalt összeggel nem ért egyet az igénylő, akkor jelezheti ezt a NAV-nak. 2022 február 15-e után a bevallási tervezetben feltüntetik a végeredményt valamint a számítást is, így nyomon követhető, hogy mi alapján jutottak el az általuk megítélt összeghez.

Olvasd el ezt is:

error: Content is protected !!