Két hónapos téli szünet, háromnapos tanítási hét: így változik meg a 2022/23-as Tanév!!! Dátumok, tudnivalók!

Van, ahol a három- vagy négynapos iskolahét bevezetését, máshol a szombati tanítási napok törlését vagy az osztályok összevonását fontolgatják iskolaigazgatók az elszálló rezsiárak miatt, az ugyanis nemcsak itthon, hanem más országok iskoláiban is komoly problémát jelent. Van olyan szlovákiai iskolaigazgató, aki szerint egész egyszerűen a téli hónapokra kellene átütemezni a nyári szünetet.
Magyarország:

Szombati tanítást vezetnek be az őszi szünetig bezárólag egy győrszentiváni iskolában, hogy tovább tarthasson a téli szünet, így pedig kevesebbet kelljen fizetni a fűtésért. Szombaton is lesz tanítás egy győrszentiváni általános iskolában, hogy ezzel december 19-től január 6-ig tarthasson a téli szünet, így pedig spóroljanak a fűtésen.

A hvg.hu szerint az igazgatónő levélben arról tájékoztatta a Szent Benedek Általános Iskolában tanulók szüleit, hogy a kormányzati szándék és az iskola is a jelenléti oktatást preferálja, ezért az energiaválság miatt az őszi szünetig terjedő időszakban a szombati napokon 8 órától háromnegyed 12-ig lesz tanítás.


A szombati tanítási napokon a fő tárgyakra koncentráló, órarend szerinti, tömbösített oktatás folyik majd. Tízórai, ebéd és délutáni ügyelet nem lesz – áll a levélben. Az igazgató szerint a decemberi időszakban a leállás komoly tétellel csökkenti a rezsiköltségeket.

Olaszország:

Nem a koronavírus-járvány, sokkal inkább az elszabadult energiaárak jelentik majd ebben a tanévben a legnagyobb problémát az olasz iskoláknak – hívta fel a figyelmet néhány napja az olaszországi iskolaigazgatókat tömörítő szervezet, amely saját spórolási ötlettel rukkolt elő.
A legtöbb európai országgal ellentétben Olaszországban szombaton is van tanítás, az intézményeket tehát hétvégén is fűteni kell, ami miatt az energiaárak emelkedése még érzékenyebben érinti az iskolákat. Az igazgatók szövetsége szerint a fűtési szezon kezdetével az olasz kormánynak érdemes lenne fontolóra vennie a szombati tanítási napok törlését, hiszen így az intézményeket hetente csak öt napig kellene fűteni. Egy másik ötletük is van: szerintük le kellene rövidíteni a hatvanperces tanórákat.

Patrizo Bianchi oktatási miniszter az Unomattinának adott interjúban optimistábbnak tűnt, szerinte ez a tanév az újrakezdésé lesz, a korábbi évek válságát követően az első – végre normális – tanév kezdődött meg. És bár a növekvő energiaárakkal az iskoláknak is szembe kell nézniük, a kormányban egyelőre nem került elő a tanítási idő csökkentésének terve, vagy az intézményékek bezárása.
Van olyan szlovákiai iskola, ahol egész télre bezárnának

Az áram- és fűtésszámlák drasztikus növekedése miatt Szlovákiában is az iskolák téli leállására figyelmeztet több iskolaigazgató és önkormányzat – írta az Euractiv augusztus végén.
A magyar határtól nem messze fekvő, dél-szlovákiai Rimaszombat egyik általános iskolájában több mint 350 százalékkal, havi 1320 euróról 5890 euróra emelkednek az energiaköltségek, emiatt az iskola igazgatónője, Anita Antalová az online átállás mellett azt tartaná jó lépésnek, ha a nyári szünetet idén a téli hónapokra ütemeznék át.

Egy rimaszombati pedagógus az Eduline-nak ugyanakkor azt mondta, hogy a nyári szünet áthelyezése esélytelen, ebbe a kormány nem egyezne bele, így az említett iskola kénytelen lesz más megoldást találni az energiaválságra. Országos szinten azonban még semmilyen információt nem kaptak a kormánytól arról, hogy hogyan járjanak el az intézmények abban az esetben, ha nem tudják fizetni a rezsit.
A város polgármestere, Jozef Simko szerint ha a kormány nem lép, nem csak Rimaszombaton, de egész Szlovákiában kénytelenek lesznek bezárni az iskolák.

error: Content is protected !!