Így lesz finom a kovászos uborkád: friss és ropogós, itt a recept!

Így lesz finom a kovászos uborkád: friss és ropogós, itt a recept!

Így lesz finom a kovászos uborkád: friss és ropogós, itt a recept! Hozzávalók:

  • 1 kg uborka
  • 1 csokor friss kapor
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál só
  • kenyér vagy zsemle (kovászos!)

– ízlés szerint mehet még hozzá: babérlevél, bors, mustármag

– 1 kg uborkához kb. 1 liter víz kell




Alaposan megmosod az uborkát. Levágod a végeit, mindkét oldalról behasítod majdnem végig. Az üvegbe tegyél alulra kaporlevelet. Az uborkákat rakd függőlegesen – úgy fér bele a legtöbb. Tegyél még rá kaprot, fokhagymagerezdeket, babérlevelet, egész borsot. Öntsd fel langyos sós vízzel. Szikkasztott zsemlét vagy kenyérvéget tegyél a tetejére, és egy kistányérral fedd le. Másnapig maradhat a konyhában. Itt is elég meleg van ahhoz, hogy a kovász elkezdjen dolgozni.

FONTOS! Nem kell kitenni a forró napsütésre! Elég neki a meleg! Még félárnyékos helyen is szépen megérik. A nagyon erős naptól megpuhul, szinte nyúlik.

Az uborka mérete is lényeges! A kisebb, 7-8 cm-es uborka kovászosan is jó ropogós marad!

Kánikulában kb 18 óra múlva elkészül. Dobd ki az átázott kenyeret. Szűrd le a levét, és töltsd vissza az uborkára. Így rakd a hűtőbe!

TUDTAD? A kovászos uborka kiváló természetes antidepresszáns!




OLVASÓINK TANÁCSAI:

Lászlóné Júlika · Én évek óta nem kenyeret, hanem krumplit teszek a tetejére. Így nem kell leszűrni a levét! Nagyon finom!

Katalin Pintér · Nekem midig isteni a koviubim! Soha nem szabad a tűző napra tenni, mert megbuggyan. Én mindig felforralom a vizet a sóval. Ezáltal desztillálom a lét. Még forrón leveses merőkanállal apránként rákanalazom az elkészített uborkákra. Nem kell kettévágni az ubikat, elég ha csak egy kicsit /kb egy ujjnyi/ behasítunk a közepébe. Azon a kis résen már be tud férkőzni a víz és belülről is elkezd érlelni. Én kenyérrel érlelem, viszont a kenyeret picit megpirítom és még melegen be bugyolálom egy gézdarabba. Lehet kapni a gyógyszertárban géz kendőt. Sok alkalomra elég, mindig csak annyit kell levágni belőle, amennyire szükségünk van. Így amikor megérik ez a finomság, akkor már csak le lehet egyben emelni róla a kenyeret. De mindettől függetlenül át kell szűrni a levet, mert ott van a kapor elázott maradványa.

 Handó Éva · Én zubogó forró vizzel öntöm fel, és a kenyeret előtte megpirítom! Nagyon-nagyon ropogós marad!

error: Content is protected !!