Hivatalos – decembertől a minimálbér 266 800 forintra, a garantált bérminimum 326 000 forintra nő!

decembertől a minimálbér 266 800 forint

Hivatalos – decembertől a minimálbér 266 800 forintra, a garantált bérminimum 326 000 forintra nő!

Hivatalos – decembertől a minimálbér 266 800 forintra, a garantált bérminimum 326 000 forintra nő! A minimálbér 15, a garantált bérminimum 10 százalékkal emelkedik decemberben, jelentette be csütörtökön Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter. Az emelésről a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) csütörtöki ülésén állapodtak meg a munkaadók és a munkavállalók.

( Friss híreink )

A megállapodás értelmében idén decembertől a minimálbér 266 800 forintra, a garantált bérminimum 326 000 forintra nő.

A VKF részvevői ezenkívül minden vállalkozást arra ösztönöznek, hogy a saját üzleti, pénzügyi és bérpiaci helyzetének megfelelően tovább emelje a béreket, hogy 2024-ben meg lehessen őrizni a bérek reálértékét.


A felek tárgyalást kezdenek a bérrendszer megújításának olyan irányú koncepciójáról, amellyel a bérek hosszú távon megőrizhetik vásárlóerejüket. Nagy Márton a VKF ülésén üdvözölte a döntést, és jelezte, hogy a kormány mielőbb megtárgyalja a javaslatokat és megalkotja a szükséges jogszabályokat.

Mindenki akarta a béremelést:

A miniszter a munkaadói és munkavállalói oldal képviselőinek is megköszönte, hogy együttműködésre törekedtek az ülésen. A minisztérium közleménye szerint „ugyanakkor sajnálattal vette tudomásul, hogy a Magyar Szakszervezeti Szövetség – nyilvánvalóan politikai okokból – a munkavállalók érdekeit figyelmen kívül hagyva hátráltatni próbálta a megegyezést és végül a megállapodást sem írta alá”.

Nagy Márton emellett ismét elmondta, hogy 2023 az inflációcsökkentés, 2024 a gazdaság helyreállításának éve. „Az alapok stabilak, folyamatosan érkeznek a családokat és a gazdaságot érintő pozitív hírek és fejlemények” – áll a közleményben.


A minimálbér 15, illetve a bérminimum 10%-os emelése összhangban van a várakozásokkal. Korábban a munkaadói oldalról az MGYOSZ, a munkavállalói oldalról a MASZ nem támogatta ezeket a béremelési mértékeket. A gyáriparosokat azonban a kedvező GDP-adat – Magyarország kijött a recesszióból – meggyőzhette a szakmunkás minimálbér 10%-os emeléséről. A MASZ nagyobb minimálbér-emelést szeretett volna elérni, ez azonban a VKF-tagok többsége szerint vélhetően nem lett volna összhangban a gazdaság teljesítményével.

Miután az infláció jövőre várhatóan 6% körül alakul, így a legkisebb bérek reálértéke emelkedni fog. Ezzel sikerül kompenzálni azt, hogy az idei, közel 18%-os infláció közepette a legkisebb bérek veszítettek az értékükből (az idei év elején a minimálbér 16, a bérminimum 14%-kal emelkedett.

error: Content is protected !!