1 perce jelentették be – a 2024-es minimálbér 15, a garantált bérminimum 10 százalékkal emelkedik!

Minimálbér 2023 fizetésemelés

1 perce jelentették be – a 2024-es minimálbér 15, a garantált bérminimum 10 százalékkal emelkedik!

1 perce jelentették be – a 2024-es minimálbér 15, a garantált bérminimum 10 százalékkal emelkedik! Ennyivel emelkedik a minimálbér és a garantált bérminimum

Jelenleg is zajlanak a bértárgyalások a szakszervezetek és a munkáltatók között a minimálbér és a garantált bérminimum emeléséről, a hivatalos bejelentés még nem érkezett meg, de a Mandiner megtudta a legfontosabb részleteket.Gyakorlatilag megállapodtak a háttérben szakszervezetek és a munkáltatók a minimálbér és a garantált bérminimum új összegéről, a végleges béralku bejelentésére csütörtökön kerülhet sor a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) ülése után – írja a Mandiner.

A lap úgy értesült, hogy a legfontosabb kérdés eldőlni látszik:

a minimálbér 15 százalékkal, a garantált bérminimum 10 százalékkal emelkedhet,

A minimálbér

  • 15 százalékkal emelkedhet. Bruttó összege így 232 ezer forintról 266 800 forintra nőne,
  • a kedvezmények nélkül számolt nettó összeg pedig 154 200 forintról 177 500 forintra emelkedhet.

A garantált bérminimum

  • 10 százalékkal nőhet, bruttó 296 400 forintról 326 ezer forintra,
  • kedvezmények nélkül számolva nettó 197 100 forintról 216 800 forintra emelkedhet az összeg.
várhatóan decembertől. Információik szerint az előrehozott béremelés is megvalósulhat, noha a munkáltatók korábban egyösszegű, adó- és járulékmentes egyszeri bérkompenzációra tettek javaslatot. A kormány ezt elvetette, mivel a legfeljebb 100 ezer forintos kifizetés nem lett volna kötelező, így sokan kimaradtak volna az inflációs kompenzációból.A korábbi évekhez hasonlóan a bérmegállapodás bérajánlást is tartalmazhat, ami elsősorban az állami vállalatok munkavállalóinak bérrendezéséhez adhat iránymutatást, noha a többi vállalkozásnak is illik figyelembe vennie a minden munkavállalóra érvényes ajánlást. Ennek pontos mértékéről egyelőre keveset tudni, de több mint valószínű, hogy a bérajánlás is kétszámjegyű lesz.

error: Content is protected !!