Minimálbér és garantált bérminimum 2024 – Nagy változás jön január 1-től!

minimálbér 2024 összege

Frissítve 2023.10.23-án – Minimálbér és garantált bérminimum 2024 – Nagy változás jön január 1-től!

Minimálbér és garantált bérminimum 2024 – Nagy változás jön január 1-től! Korábban már érkezett jó hír a pénzügyek terén, ugyanis a nyugdíjasok novemberben jól járnak, ugyanis átlagosan félhavi nyugdíj-kiegészítést kapnak majd. Az átlag 210 700 forintos nyugdíjnál a nyugdíjemelés további havi 6532 forint lesz. Most úgy tűnik, hogy a minimálbérekkel kapcsolatban is változás lesz.

( Friss híreink egyhelyen )

A minimálbér a legalacsonyabb összeg, amelyet egy munkaadó fizetni köteles az alkalmazottjának. Az idén 8 órás munkaviszony esetében ez bruttó 232 ezer forint, amely nettó 154 280 forintot jelent kedvezmények nélkül. A garantált bérminimum azonban olyan munkakörre vonatkozik, ahol az adott pozíció legalább középfokú végzettséget igényel. Kedvezmények nélkül ez nettó 197 106 forintot jelent. Friss hírek szerint a minimálbér és garantált bérminimum megszűnik, azaz összeolvad!
Megtudtuk, hogy a legkisebb kötelező bér megmarad a jövőben, ám jelentő változások lehetnek. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium közlése szerint ugyanis  minimálbér és a garantált bérminimummal kapcsolatos tárgyalások folyamatban vannak a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma által, a két kötelező legkisebb bérelem hosszabb távon történő egybeolvasztása is felmerült.

Az összeolvasztást már az is jelzi, hogy idén a minimálbér 16, a garantált bérminimum 14 százalékkal emelkedett.

Az emelkedés pedig igazán jól jött a magyaroknak, ugyanis az áremelkedés szeptemberben és októberben is folytatódott. A legnagyobb mértékben a budapesti tömegközlekedésben használt vonaljegy ára drágult, majd 20 százalékkal. A toplistában azonban több élelmiszer is szerepel, ilyen az uborka és a narancs is. Ám a ruhák terén is kiemelkedő változás volt, női átmeneti kabátot például 24 ezer forint alatt szinte nem is lehet találni. Az üzemanyagok ára is folyamatosan emelkedik.
A minimálbér magyarországi emelkedésével kapcsolatban fontos tendencia, hogy az várhatóan egybeolvad a képzettséget igénylő munkaköröket betöltő dolgozókat megillető garantált bérminimummal – ez most 296 400 forint havonta –, amit a Gazdaságfejlesztési Minisztérium is megerősített. Bejelentés érkezett a rezsicsökkentésről is >>>

Most érkezett – döntöttek az óraátállításról >>>

2023 November 1-től hatalmas változás jön >>>

Gáz ára 2023/2024 télen, ennyit fizetünk >>>>

Újraszámítják a nyugdíjakat jövőre >>>

error: Content is protected !!