Egyre több iskolát zárnak be, itt a változás a jövő héttől >>>

Egyre több oktatási intézményben kell intézkedni a koronavírus megbetegedések miatt, a Népszava becslése szerint ezen helyszínek száma már 270 körül lehet.

A lap felkereste az Emberi Erőforrások Minisztériumát, amely adatai szerint jelenleg az iskolák két százalékát – jellemzően egy-egy osztályt – érinti tanügyi intézkedés, néhány hete ez a szám egy százalék körüli volt.

Az Emmi úgy tudja, hogy a jelenlegi tanévben arra még nem volt példa, hogy egész iskolára kellett volna ilyen intézkedést elrendelni.
A szaktárca pontos számokat nem közölt a lappal, amely kalkulációja szerint, ha az Emmi által korábban említett mintegy 13 500 feladatellátási hellyel számolunk, az azt jelenti, hogy 270 körüli azoknak az iskolai helyszíneknek a száma, ahol koronavírusos megbetegedéseket igazoltak.

Ezzel szemben a pedagógus érdekvédelmi szervezetek rávilágítottak, hogy

a hivatalos adatok nem minden esetben fedik a valóságot, hiszen érdemi kontaktkutatás, kötelező tesztelés továbbra sincs.

Az idei tanévtől kötelező központi járványügyi szabályok sincsenek, mint például a maszkviselés vagy a testhőmérséklet mérés. Ugyanakkor azt is megjegyzik, hogy erről az iskolák dönthetnek saját hatáskörben is.

Úgy tűnik, hogy egy szabályon szigorított a kormányzat – mutatnak rá a cikkben, amely szerint az iskoláknak tanévkezdéskor kiküldött intézkedési tervben még az állt, hogy bárki (tanár, diák vagy más iskolai dolgozó), aki megkapta a védőoltást vagy az elmúlt hat hónapban átesett a koronavírus-fertőzésen, nem minősül kontaktszemélynek és karanténkötelezettség sem vonatkozik rá. Ez viszont már nincs így, az Emmi közlése szerint

az igazolt fertőzöttekre „továbbra is” érvényes a tíz napos karantén,

ez igaz az igazoltan fertőzött pedagógusokra és a diákokra is, akkor is, ha egyébként oltott valaki.

error: Content is protected !!