A dobálós savanyúság elkészítésénél fontos az ízes alaplé. Nagy edénybe készítsd, így nem kell üvegekkel bajlódnod, nem kell fertőtleníteni. Folyamatosan tedd hozzá a zöldségeket, ahogy érnek, de ahogy fogynak, úgy töltheted újra.
Hozzávalók:
- 2 dkg borkénpor
- 1,5 dkg nátrium benzonát
- 5 l víz
- 50 dkg cukor
- 25 dkg só
- 6 dl 10%-os ecet
- torma
- kapor
- 10 db babérlevél
- 1 ek egész bors
- 1 ek mustármag
- 1 ek koriander
- 1 ek borókabogyó
- almapaprika
- uborka
- dinnye
- karfiol
- TV paprika
- gyöngyhagyma
- 6 dl ecet
- babérlevél
- mustármag
- koriander
- paprika
- egész bors
- borókabogyó
Így készítsd el:
- Kevés vízben oldd fel a borkénport és a nátrium benzonátot, majd add hozzá a többi vízhez, és öntsd bele a vödörbe. Adj hozzá cukrot, sót, ecetet és a fűszereket, a tormát, a kaprot, babérlevelet, egész borsot, mustármagot , koriandert és a borókabogyót.
- A zöldségeket tisztítsd meg, mosd meg, a hibás részeket távolítsd el, a paprikát kicsumázva, félbevágva, az uborkát, az almapaprikát,a pici zöld dinnyét, karfiolt, gyöngyhagymát dobd bele a lébe, majd a tetejét tányérral zárd le. Szorítsd bele őket a lébe, zárd le a vödör tetejét.
- A lényege ennek a savanyúságnak, hogy ahogyan a zöldségek a kertben teremnek, úgy töltsd fel folyamatosan a vödör tartalmát. Sötét, hűvös helyen tárold. Nagyjából 10 nap érlelés után a savanyúságot el is fogyaszthatod.
Jó étvágyat!
Tipp:
Lecsót is rakhatsz bele télire. Ízlés szerint.