A lecsó befőzése, lecsó eltevése télire: A legjobb receptet mutatjuk!

A nyár egyik legközkedveltebb és egyben legegyszerűbb fogása nem más, mint a lecsó, ami a háztáji kertből frissen szedett érett paprika, paradicsom és hagyma felhasználásával az igazán finom. Mit tehetünk azonban akkor, ha nem csak az év meleg hónapjaiban szeretnénk fogyasztani a lecsót? Hogyan történik a lecsó befőzése, a lecsó eltevése télire üvegben?


Lecsó télire: Hozzávalók

  • 1 kg vöröshagyma
  • 2 kg paradicsom
  • 4 kg tv paprika
  • 2 fej fokhagyma ízlés szerint
  • só, bors ízlés szerint
  • olaj vagy zsír




Lecsó télire: A lecsó elkészítése

  1. Kockázzuk fel egyforma méretű darabokra a lecsó hozzávalóit: a hagymát, a paradicsomot és a paprikát, illetve ízlés szerint egy kevés fokhagymát vagy erős paprikát.
  2. Egy kevés olajon (vagy ízlés szerint zsíron) sóval dinszteljük meg a hagymát, majd, ha kezd üvegesedni, adjuk hozzá a paradicsomot és a paprikát. Sózzuk, borsozzuk, alkalmanként megkeverve főzzük puhára, végül kész is a télire eltehető lecsó!




A lecsó befőzése, avagy a lecsó eltevése télire üvegbe

Ha elkészült (lehetőleg jó nagy mennyiségben) az alap lecsó, a lecsó befőzése a következő mozzanat, ami igazán nem bonyolult, mindössze a dunsztolás alapjait kell elsajátítanunk. A fertőtlenített üvegekkel történő dunsztolás lényege, hogy a lecsó eltevése télire üvegbe forrón történjen, majd a lecsó télire ezt követően nagyon lassan hűljön ki, ezzel tartósítószerek használata nélkül, hónapokon keresztül frissen tarthatjuk ezt a zamatos, nyárias elemózsiát, ami télen is jó önmagában, vagy például pörkölt alá.


Javasoljuk, hogy a dunsztolás és a befőttes üvegek végleges lezárása előtt tegyünk a lecsós üvegek tetejére egy-egy kanál forró zsírt.

error: Content is protected !!