Csok 2023 – Családi Otthonteremtési Kedvezmény: Ezt lehet tudni a csok jövőjéről!

Csok 2023 – Családi Otthonteremtési Kedvezmény: Ezt lehet tudni a csok jövőjéről!

Mindössze öt nap, és a jelenlegi formájában több családtámogatási forma megszűnik, mégis szinte semmit nem tudni róla, hogy mire számíthatnak ezután a magyar családok.

Ahogy korábban a Blikk is megírta, a többi között a babaváró hitel, az otthonfelújítási támogatás, a falusi CSOK és a nagycsaládosoknak járó autóvásárlási kedvezmény is lejár december végén. Újév napja most vasárnap lesz, de az Orbán-kormány egyelőre sem a jövő évi költségvetésről, sem a családtámogatásokról nem tájékoztatta még a közvéleményt. Emiatt jelenleg több a kérdés, mint a válasz, így például azt sem lehet egyelőre tudni, hogy a vélhetően megmaradó babaváró hitelt milyen feltételekkel lehet majd megigényelni.
A magyar kormányfő a múlt heti, év végi nemzetközi sajtótjátékoztatóján általánosságban beszélt az intézkedésekről. Akkor azt mondta, „több fajta lakásteremtési elem, otthontámogatási elem van. Egy kifut belőle, a többi az megmarad”. Úgy fogalmazott, a a babaváró hitel kapcsán viták szoktak lenni, ahogy a bevezetésekor is volt, és „most is így áll a helyzet” a kormányon belül.

Én úgy látom, mi vagyunk többen, akik meg akarjuk tartani – mondta akkor Orbán.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a kezdeti felfutás után ugyan csökkent az igénylők által felvett összeg, de továbbra is jelentős részt képvisel a magyar hitelpiacon. Noha a magyar kormányfő megtartaná, biztosat egyelőre még nem lehet mondani ennek kapcsán.
A Bankmonitor vezető elemzője, Argyelán József az RTL Híradónak nyilatkozva úgy értékelte, „megpecsételődhetett” az otthonfelújítási támogatás sorsa.

– Az utóbbi idők egyik nagyon népszerű megoldása volt a felújítási támogatás, ez nagyrészt annak is köszönhető, hogy a rezsiszabályok átalakításával kvázi az energiahatékony beruházások egy nagyon jó forrása lehetett – mutatott rá, majd úgy folytatta:

Nagyon jó eséllyel a lakosság széles körének már nem lesz elérhető a jövő évben.

A teljes riportot itt tudja megtekinteni:

Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK)

 

 

error: Content is protected !!