Meglévő gyermekeik után olyan házastársak, élettársak és egyedülálló szülők, életkortól függetlenül, akik új lakás vásárlásához, építéséhez vagy használt lakás vásárlásához (vagy kistelepülésen bővítéséhez, korszerűsítéséhez) CSOK-ot vettek igénybe..

Előre vállalt gyermek után olyan házaspárok, akik közül legalább az egyik fél 40 év alatti.

Mekkora a kölcsön összege?

Két gyermek maximum 10 millió forintos, három vagy több gyermek esetén 15 millió forintos kölcsönt igényelhetnek a családok. A falusi CSOK kapcsán korszerűsítésre, bővítésre ezen összegek fele vehető igénybe.

Igényelhető CSOK-támogatás nélkül CSOK-kölcsön?

Nem, erre nincs lehetőség. A hitelt csak abban az esetben lehet felvenni, ha a vissza nem térítendő támogatást (CSOK) is igénybe veszi a család.

CSOK 2023 – Családi Otthonteremtési Kedvezmény

A folyamatos biztosítási jogviszony időtartamába be kell számítani azt az időtartamot is, amíg az igénylő a kereső tevékenysége alapján valamely másik EU/EGT tagállam társadalombiztosítási rendszerének hatálya alá tartozott és ezt az illetékes külföldi hatóság által kiállított igazolással igazolja.

Ki minősül gyermeknek?

Az igénylővel közös háztartásban élő:

  • magzat vagy ikermagzat a várandósság betöltött 12. hetét követően,
  • vér szerinti vagy örökbefogadott eltartott gyermeke, aki a 25. életévét még nem töltötte be,
  • 25. életévét már betöltött, megváltozott munkaképességűnek minősülő gyermeke, ha ez az állapota legalább egy éve tart, vagy egy év alatt előreláthatóan nem szűnik meg.