Családi adókedvezmény 2021: FONTOS KÖZLEMÉNYT TETT KÖZZÉ A CSALÁDOKNAK A CSALÁDI ADÓKEDVEZMÉNYRŐL A NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM!

Családi adókedvezmény 2021: FONTOS KÖZLEMÉNYT TETT KÖZZÉ A CSALÁDOKNAK A CSALÁDI ADÓKEDVEZMÉNYRŐL A NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM!

Családi adókedvezmény 2021: FONTOS KÖZLEMÉNY – MUTATJUK >>>>>

A családi adókedvezményt az tudja igénybe venni, aki személyi jövedelemadó-köteles jövedelemmel rendelkezik. Ez származhat munkával szerzett jövedelemből, illetve egyéb adóköteles jövedelemből.

Az államtitkár közölte, hogy akkor sem veszik el a kedvezmény, ha azt valaki elfelejtette érvényesíteni bevallásában; mindössze egy önellenőrzést kell benyújtani. A bevallás önellenőrzése legegyszerűbben az e-szja felületen, online végezhető el, de az önellenőrzés benyújtható papíralapon is. A családi adókedvezmény összegét csak úgy tudja kiutalni az adóhivatal, ha bevalláson szerepel a belföldi postai cím vagy a számlaszám.

A kedvezmény összege függ a családban élő eltartottak lélekszámától, de a kedvezmény csak a kedvezményezett eltartott után vehető igénybe. De, ha egy családban van kedvezményezett eltartott és eltartott is, akkor is más lesz az adókedvezmény összege, mintha csak kedvezményezett eltartott lenne. Mielőtt a részletekbe bocsátkoznánk, kettő fogalmat nem árt tisztázni. A kedvezmény az az összeg, ami a személyi jövedelemadó alapot csökkenti, tehát a bruttó munkabért csökkenti a kedvezmény, és ez által kisebb összeg után kell szja-t fizetni. A családi adókedvezmény természetesen ezzel teljesen összefügg, de ez az az összeg, amennyivel kevesebb személyi jövedelemadót kell fizetni, tehát több pénz marad a zsebünkben, azaz mintha emelkedne a nettó bérünk.

2021-ben az alábbiak szerint alakul a családi kedvezmény, amely az adóalapot csökkenti, akkor ha csak kedvezményezett eltartott van a családban:

  • egy gyermek esetén: 66.670 forint
  • kettő gyermek esetén: 133.330 forint
  • három, illetve több gyermek esetén: 220.000 forint GYERMEKENKÉNT!

Ennek megfelelően az adó az alábbi összegekkel csökken gyermekenként, havonta:

  • egy gyermek esetén: 10.000 forinttal
  • kettő gyermek esetén: 20.000 forinttal
  • három vagy több gyerek esetén: 33.000 forinttal.
Friss  Megjött! Elérte Magyarországot a gigavihar jégesővel :RIASZTÁS! Durva villámlással ÉS JÉGGEL KÖZELEG a vihar!! ÓRÁRÓL ÓRÁRA MUTATJUK HOL CSAP LE A VIHAR >>>

Ha kedvezményezett eltartott és eltartott is van a családban, akkor az adókedvezmény függ az eltartott korától és egyéb státuszától. Erről a fent említett törvényben olvashatunk, vagy a kifizetőhelyen, NAV-nál kérhetünk bővebb felvilágosítást.

error: Content is protected !!