Benzinárstop – kell a 480 forintos üzemanyag ár?

benzinárstop 2024

Benzinárstop – kell a 480 forintos üzemanyag ár?

Benzinárstop – kell a 480 forintos üzemanyag ár? 2023-ban az árstop előtti szintre állt vissza az üzemanyag-forgalom – a benzin- és a gázolajkereslet is pont olyan arányban csökkent, mint amennyivel 2022-ben megemelkedett. Az árstop lenne ismét a megoldás?

2023-ban 6,6 milliárd literre csökkent az üzemanyagok magyarországi forgalma, ami 5,7 százalékos visszaesést jelent – írja a Népszava a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adatai alapján. Sajátos, hogy 2022-ben éppen 5,7 százalékos emelkedés volt megfigyelhető, ami a szakértők szerint elsősorban az év nagy részében érvényes 480 forintos üzemanyagárstoppal magyarázható.


A két érték természetesen nem egyforma mennyiséget jelöl, így a 2023-as adat 20 millió literrel elmaradt a 2021-estől. Ennek ellenére a 2023-as fogyasztási adat 2022 és 2021 után a valaha mért harmadik legmagasabb.ű

A Kormánynak is sok

Nem zárható ki, hogy a következő hetekben újból terítékre kerül a 2022 decemberében kivezetett hatósági ár visszahozatala az üzemanyagárakra, erre utalt Orbán Viktor miniszterelnök a péntek reggeli szokásos rádióinterjújában, miután július közepe óta elszállt a benzin és a gázolaj ára a hazai kutakon, előbbi 80, utóbbi pedig 113 forinttal drágult két hónap leforgása alatt.Ez a szint már a kormány ingerküszöbét is átlépheti, és a minisztériumi forrásunk sem cáfolta, hogy a kormány ismét beavatkozhat, ha szükségét látja.

Mindezt elsősorban az infláció letörésével indokolta, a másodkörös hatások miatt ismét egy ársokkal szembesülhetnek a vállalatok, amit átháríthatnak a fogyasztói árakba. Az augusztusi inflációs adatban csak a közvetlen hatása jelent meg az áremelkedéseknek, de az is 0,5 százalékos inflációs többletet eredményezett, így az előzetesen várt 16 százalék alatti szinthez képest végül 16,4 százalék lett a drágulás üteme.

error: Content is protected !!