Autósok figyelem – Sokan búcsúzhatnak a jogosítványuktól, itt a hivatalos bejelentés!

Autósok figyelem – Sokan búcsúzhatnak a jogosítványuktól, itt a hivatalos bejelentés!

Autósok figyelem – Sokan búcsúzhatnak a jogosítványuktól, itt a hivatalos bejelentés! A súlyos közlekedési szabálysértések, mint a gyorshajtás vagy az ittas vezetés miatt az egész EU-ban el kellene tiltani a vezetéstől a szabálysértőket. Érveltek kedden az EP-képviselők- jelent meg az Európai Parlament oldalán.A jelenleg érvényben lévő szabályok szerint, ha egy járművezető egy közlekedési szabálysértés miatt elveszíti a jogosítványát egy másik uniós országban, mint amelyik a jogosítványát kiállította, a legtöbb esetben a szankció csak abban az országban alkalmazandó, ahol a jogsértést elkövették, és az EU többi részén nem jár korlátozással.

( További friss híreink )

A súlyos szabálysértések közzé tervezik bevenni még a képviselők:

  • az érvényes jogosítvány nélküli vezetést,
  • a sebességkorlátozás 50 km/h sebességgel történő meghaladását
  • valamint a lakóövezetekre alacsonyabb sebességkorlátozást állapítanának meg, ami azt jelenti, hogy az ilyen utakon a megengedett sebességhatár 30 km/h sebességgel való túllépése a jogosítvány elvesztését vagy felfüggesztését vonhatná maga után.

A határidőt tekintve a Parlament azt is javasolja, hogy az uniós országoknak tíz munkanapos határidőt szabjanak meg arra, hogy tájékoztassák egymást a járművezetők jogosítványtól való megfosztásáról szóló határozatokról, 15 munkanapos határidőt pedig annak eldöntésére, hogy a gépjárművezetéstől való eltiltás alkalmazandó-e az egész EU-ban. Az érintett járművezetőt hét munkanapon belül tájékoztatni kellene a végleges döntésről.A javaslattal kapcsolatban a Parlament 372 szavazattal 220 ellenében, 43 tartózkodás mellett fogadta el álláspontját. A Parlament ezzel lezárta az első olvasatot, és mivel a Tanács még nem fogadta el saját tárgyalási álláspontját a tervezetről, ezért a 2024 júniusában megválasztandó új Parlament folytatja majd a munkát a jogszabályon.

error: Content is protected !!