A kötelező legkisebb munkabér (minimálbér-2021) és a garantált bérminimum 2021. évi megállapításáról szóló Kormányrendelet megjelent a Magyar Közlöny aktuális számában!

300 EZER Ft személyi hitel 5 perc alatt bárlistásoknak is, kattintson!

A kötelező legkisebb munkabér (minimálbér-2021) és a garantált bérminimum 2021. évi megállapításáról szóló Kormányrendelet megjelent a Magyar Közlöny aktuális számában!

Jövő héten folytatódnak az egyeztetések a 2021. évi minimálbér és garantált bérminimum emeléséről. A munkaadók a gazdasági realitás talaján álló jövő évi minimálbér- és garantált bérminimum-emelésről tudnak megállapodni – közölte a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) mai ülését követően Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke.

Az idei és jövő évben együttesen – a kormány előrejelzései alapján – a GDP mintegy 3 százalékkal, a vállalatok termelékenysége 1,5 százalékkal csökken. A munkaadók 2021. január elsejétől 3 százalékos minimálbér- és ugyanekkora mértékű garantált bérminimum-emelésben hajlandók megegyezni, ezzel lehetne kompenzálni a kormány jövő évre jelzett inflációját. Már nem a minimálbér összegét keresik a magyarok, ettől többet kapnak. Jelezte, ha a munkáltatói járulék az év során csökkenne, abban partnerek lennének, hogy ez automatikusan további minimálbéremelést jelentsen.

A munkavállalói oldal ezzel szemben a mai ülésen tartotta magát január elsejétől szorgalmazott 6,5 százalékos béremelési javaslatához – nyilatkozta Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetsége elnöke. Hozzátette ugyanakkor, hogy kétlépcsős emelésben gondolkodnak, olyan konstrukcióban próbálnak megállapodni, amelynek lényege, hogy automatizmussal, úgynevezett bérindexálással korrigálják a minimálbért az infláció és az összevont bruttó hozzáadott érték növekedési mutatóival az év második felében, visszamenőlegesen.

error: Content is protected !!